5 manieren om de fiets top of mind te krijgen

Gemeenteraadsverfietsingen: tips

Hierbij tips hoe de focus van de politici op de fiets kan worden gericht. Bij veel activiteiten is het handig daarover te twitteren, facebooken en/of instagrammen en er via de afdelingswebsite en/of nieuwsbrief aandacht aan te besteden.

5447652665_eeeed1da3f_o1
  1. Vergelijk huidig coalitieakkoord met de resultaten. Wat heeft de huidige coalitie bereikt voor de fietsers, en, net zo belangrijk, wat is er nagelaten? Maak hier een mooie tabel van en stuur het – samen met je wensenlijstje voor de komende vier jaar – als persbericht naar de lokale media, naar de politieke partijen, de relevante gemeenteambtenaren en zet het op je website. Voorbeeld van een geschikte tijd voor het indienen van een wenslijstje is net voor de kerstvakantie.
  2. Beoordeel de nieuwe verkiezingsprogramma’s. Download de programma’s en controleer ze op fietsgerelateerde onderwerpen. Die hoeven niet alleen onder het thema mobiliteit/bereikbaarheid te staan, maar kijk bijvoorbeeld ook eens onder educatie, sociale vernieuwing of leefbaarheid. Tip: gebruik de zoekfunctie in Adobe Acrobat (‘fiets’, ‘langzaam verkeer’, ‘e-bike’). Stel een commissie samen van bijv. drie partijloze leden en zoek een geschikt moment om een prijsje uit te reiken aan de winnende partij (zie bijv. punt 3).
  3. Maak gebruik van de Fietsstadverkiezing (zie persbericht) en de bekendmaking van de Fietsstad 2018 op 16 januari a.s. Dat kan bij tip 4 en 5 een heel goed onderwerp zijn. Je kunt ook een petitie starten ‘Maak van onze gemeente Fietsstad 2022’ (of bijv. ‘2030’ als de weg nog lang is). Of schrijf een opiniestuk in het lokale dagblad.
  4. Organiseer een nieuwjaarsborrel Dit is een uitstekende gelegenheid om de contacten met politici, ambtenaren, collega-belangengroepen én met de Fietsersbondleden te versterken. Dit kan natuurlijk gecombineerd worden met bovenstaande punten, en in sommige afdelingen met een lustrum. Twee maanden voor de verkiezingen is daar een prima moment voor. Voor een praktische aanpak zie hier
  5. Organiseer een verkiezingsdebat of neem er aan deel. De gelegenheid voor het uitlokken van publieke uitspraken over de positie van de fiets, is om (een deel van) een verkiezingsdebat over de rol van de fiets te laten gaan. Zo’n debat hoeft niet alleen maar over fietsen te gaan, misschien zijn er andere belangengroepen die mee willen doen (denk bijvoorbeeld aan thema’s als schone lucht, voetgangers, ouderen). Als in je gemeente een lokale afdeling van Milieudefensie en/of Rover actief is, neem dan hiermee contact op want zij behoren samen met Longfonds, Natuur en Milieu, MENSenSTRAAT, Wandelnet én Fietsersbond tot de landelijke coalitie voor actieve en duurzame mobiliteit in elke gemeente. Een goed moment voor zo’n debat is februari (m.u.v. de vakantie) en maart.

Categorieën