Tips en tricks van kleine afdelingen

Stichtse Vecht, Overbetuwe, Culemborg en Epe lichten toe hoe je successen behaalt als kleine afdeling.

Afgelopen 28 oktober was het Webinar met kleine afdelingen, waarin de uitwisseling van successen centraal stond. Verschillende afdelingen waren vertegenwoordigd en deden hun verhaal. Dit ging om de afdelingen Stichtse Vecht, Overbetuwe, Culemborg en Epe. Elke afdeling gaf een korte presentatie en deelde hierin tips en tricks om als kleine afdeling successen te behalen bij verschillende projecten. Hieronder sommen we de belangrijkste tips op.

De belangrijkste tips

  • Zorg voor een goede verhouding met de (project)ambtenaren van de gemeente. Dit kan veel vruchten afwerpen. Zo overlegt de afdeling Overbetuwe twee keer per jaar met de fietsambtenaar en kunnen ze veel inbrengen in deze vergaderingen. Een vertrouwensband met de gemeente is belangrijk om transparante feedback te geven en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en projecten.
  • Focus op naamsbekendheid en zichtbaarheid van de afdeling. Zorg dat de mensen in de stad of het dorp weten dat de lokale afdeling van de Fietsersbond bestaat en dat de afdeling actief bezig is. Focus je op één of twee knelpunten en verspreid dat breed.
  • Stel je niet alleen op als afdeling. Zoek het contact met andere Fietsersbond-afdelingen in de regio, of met wijkplatformen of gemeenteraden. Hierdoor sta je sterker tegenover de politiek en heb je meer draagvlak.
  • Probeer op de hoogte te blijven van de bezigheden van de gemeente. Dit kan je doen door de gemeentelijke website goed in de gaten te houden en/of door naar alle bijeenkomsten te gaan. Zo kan je zien waar de plannen liggen en waar je als afdeling op kunt inhaken.
  • Benoem niet alleen de knelpunten in het dorp of de stad, maar illustreer ze ook, bijvoorbeeld met borden.
  • Geef fietsen vanuit verschillende invalshoeken een plek in het beleid. Kijk verder dan mobiliteit en pak het meer integraal aan. De afdeling Epe heeft dit bijvoorbeeld gedaan door aan te haken op het sport- en beweegakkoord, waarin het onder andere gaat over sportinfrastructuur. Hier past fietsen goed bij. Door verschillende invalshoeken te gebruiken, kun je beter legitimeren dat fietsen op de politieke agenda moet staan.

Meer weten?

Hieronder staan de presentaties van de afdelingen. Daarnaast is het mogelijk het webinar terug te kijken. Dit kan via Streams met een office-account van de Fietsersbond.

vnd.openxmlformats-officedocument.presentationml.presentation ⋅ 8 MB

Presentatie afdeling Stichtse Vecht

Download

vnd.openxmlformats-officedocument.presentationml.presentation ⋅ 2 MB

Presentatie afdeling Overbetuwe

Download

pdf ⋅ 827 KB

Presentatie afdeling Culemborg

Download

Categorieën