Onze strategie
De strategie van de Fietsersbond rust op drie belangrijke pijlers: een betrouwbare gesprekspartner zijn, gebruik maken van onze enorme kennis en data, en de kracht van communities. Als vrijwilliger speel je hierin een essentiële rol.
Gesprekspartner van politici en gemeenteambtenaren
Als vrijwilliger bij de Fietsersbond krijg je de kans om direct invloed uit te oefenen op het beleid en de beslissingen die jouw omgeving fietsvriendelijker maken. Stel je voor dat de grote autoweg in de buurt van je huis opnieuw ingericht wordt. Dan komen wij in actie. We zien keer op keer dat wanneer de Fietsersbond niet aanwezig is, de fiets vergeten wordt. Als gesprekspartner herinneren we beleidsmakers aan wat er echt toe doet. Een gezonde, inclusieve en duurzame samenleving.
Enorme kennis en data
De Fietsersbond beschikt over een enorme schat aan kennis en data, die essentieel zijn voor het ontwikkelen van effectieve oplossingen en beleid. Dit zorgt ervoor dat onze vrijwilligers regelmatig meer weten dan gemeenten over fietsbeleid. Zo halen we onder andere veel data en kennis uit de Fietsersbond Routeplanner en de Fietsgemeente enquête. Ook heeft de sterkte vrijwilligersgroep ontzettend veel kennis. Via verschillende trainingen en webinars, maar ook hun werkzaamheden hebben de vrijwilligers veel ervaring.
De kracht van communities
We geloven sterk in de kracht van communities. Onze vrijwilligers vormen de ruggengraat van onze organisatie en maken samen een enorm verschil. Door hun inzet en betrokkenheid zijn we in staat om op lokaal niveau veel verandering in gang te zetten voor fietsers.
Dankzij de lokale expertise binnen onze afdelingen gaan we straat voor straat af om van elke gemeente een fietsvriendelijke omgeving te maken. Met die informatie stappen we bijvoorbeeld naar de gemeente. Fietsbeleid maken doe je niet alleen als bestuurders, maar juist met de mensen die dagelijks op de fiets zitten. De Fietsersbond vrijwilligers dus! Zij helpen ons bepalen waar de prioriteiten liggen en welke verbeteringen noodzakelijk zijn om fietsen toegankelijker en veiliger te maken voor iedereen. Door de inzet en betrokkenheid van vrijwilligers zijn we in staat om (op lokaal niveau) veel verandering in gang te zetten voor fietsers.