Binnenhalen

Probeer regelmatig nieuwe vrijwilligers te werven. Denk hierbij ook eens aan je eigen leden. Die kan je als eerste benaderen!

Waar en hoe werf je nieuwe vrijwilligers?

Er zijn verschillende mogelijkheden om nieuwe vrijwilligers te werven. Hieronder geven we je een aantal voorbeelden.

1)    Onder eigen leden met enquête en oproep aan de leden, uitmondend in invullen antwoordstrook of uitnodiging voor een informatieavond. Deze avond kan voor leden en niet-leden zijn. In plaats van een brief kun je ook een belronde doen natuurlijk.

TEKSTEN: digitale en papieren enquête/wervingsbrieven uit ons archief, brieven kunnen aangepast aan plaatselijke situatie door specifieke plaatselijke aanleiding te noemen, plan of onderdeel gemeentebeleid, er kan een fietstocht aangekoppeld worden, een ledenavond met leuk programma (dan ruimer uitnodigen), etc.

EMAILADRESSEN VIA LEDENADM

2)    Onder specifiek de nieuwe leden van de afdeling, bijv. eens per half jaar een speciale welkombrief.

TEKST:

EMAILADRESSEN VIA LEDENADM

3)    Oproep in elke digitale nieuwsbrief, en op de afdelingswebsite. Kan ook goed samen met een enquete over blad, activiteiten afdeling, of over opstelling in actuele kwestie. En vraag nieuwe vrijwilligers voor maken/vullen ledenblad, nieuwsbrief, website, etc. Vraag ook nieuwe vrijwilligers om Twitter en Facebook bij te houden.

TEKSTEN: vacatureteksten bij 7)

4)    Regelmatige oproepen op Facebook en Twitter, zo mogelijk met actuele aanleiding en actuele vraag

TIPS EN TEKSTEN: zie ook 5)

5)    Maak gebruik van FB-Facebook campagne voor ledenwerving

TIPS: Levert relatief veel jonge leden op. Benader deze potentiële nieuwe leden met specifieke wervingsbrief voor bepaalde activiteiten, meedoen aan een campagne, petitie, etc

TEKSTEN

6)    Oproepen in de lokale media om alle fietsers te betrekken bij het werk van de afdeling en hen op termijn zo mogelijk ook in te zetten bij het werk van de afdeling. Organiseer ook informatie-avonden over een actueel onderwerp indien gewenst.

TIPS:

Sluit aan bij landelijke campagnes/activiteiten zoals de Fietsstadsverkiezing, Fietsen alle Jaren, Fietsverlichting etc.

Vraag mensen die graag fietstochten organiseren, reparatiecursussen, cursus GPS, etc

Speel in op lokale initiatieven en actiemogelijkheden in de gemeente

Probeer regelmatig ook positief fietsnieuws uit te dragen in de media en combineer dit met oproepen

TEKSTEN:

Je kunt allereerst kijken naar de teksten op onze website homepage onder ‘De Fietsersbond’ (in de balk helemaal rechts). Vooral de eerste 3 items en het item Help mee (en daarna verder doorklikken op actief worden etc) kunnen je wel wat leveren.

Ook via de link Doe mee vind je nog wel een aantal teksten: http://www.fietsersbond.nl/doe-mee : Ergert u zich aan het gebrek aan aandacht voor fietsers in uw omgeving? Word actief in uw provincie of word actief voor uw lokale Fietsersbond …

 

7)    Maak via het algemene format vacatureteksten op de vacaturebank van FB-website, afdelingswebsite, nieuwsbrieven, Facebook en Twitter.

VACATURETEKSTEN:

http://www.freeforce.nl/zoeken-vacature.php;

http://www.fietsersbond.nl/vrijwilligers;

http://zuidoostbrabant.fietsersbond.nl/nieuws/vrijwilligers-gezocht-0#.V0hCaY9OLcs

Voorbeeld:

Ter verduidelijking volgt hieronder de beschrijving van de vacature.
De fietsersbond is op zoek naar een webredacteur.
Werkzaamheden als webredacteur:
– Het actueel houden van informatie op de website van de Fietsersbond afdeling Fryslân;
– Stukken schrijven, bijvoorbeeld naar aanleiding van afdelingsactiviteiten en over allerlei fietsgerelateerde onderwerpen in Fryslân;
– Teksten van andere actieve leden te redigeren;
– Relevante artikelen in/bij andere media zoeken;
– Eén nieuw bericht op de website per week plaatsen;
– Eens per 4 weken redactieraad overleg.

Voorbeeld:

Bestuursleden gezocht
De afdeling Utrecht van de Fietsersbond is een bloeiende club die veel voor elkaar krijgt op het gebied van fietsen in Utrecht. Elke maand staat de nieuwsbrief weer vol met zaken waar we ons actief over uitgesproken hebben en de successen die we behalen. Dit dankzij een grote groep actieve vrijwilligers. Het coördineren van alle activiteiten en vrijwilligers wordt gedaan door het bestuur. In mei zullen de penningmeester/secretaris en de vrijwilligerscoördinator het huidige bestuur verlaten, de overige bestuursleden gaan door.
Wij zijn daarom op zoek naar nieuwe bestuursleden die willen meehelpen om de afdeling goed te laten draaien. Wij bieden leuke en leerzame functies in een gezellig en actief bestuur. Alle functies zijn vooral gericht op de interne organisatie, je hoeft geen deskundige te zijn op fietsgebied. Het kost je een jaar lang ongeveer 4 uur per week. Meer informatie over de vacatures vind je op onze website. Heb je interesse in een bestuursfunctie? Meld je aan bij …. Je kunt ook bij hen terecht als je nog vragen hebt. De bestuursfuncties staan ook open voor personen die nog geen lid zijn.

Voorbeeld:
Sluit aan bij landelijke activiteiten en campagnes.

 

8)    Verspreid de vacatureteksten ook via plaatselijke vacaturebanken, vrijwilligerscentrales.  VACATURETEKSTEN: zie bij 7)

9)    Verspreid specifieke vacatures en/of leg contact en bezoek bijeenkomsten van specifieke doelgroepen zoals schoolouders, forenzen, wijkverenigingen, studenten, bepaalde opleidingen, pensionado’s,  werkzoekenden, etc

VACATURETEKSTEN: zie bij 7)