Fietsen Alle Jaren algemeen

De riksja’s van ‘Fietsen Alle Jaren’ rijden al op veel plekken in Nederland. Hierdoor krijgen ouderen die zelf niet meer kunnen fietsen het gevoel terug van ‘de wind door je haar’.

Waar gaat het over?

In Denemarken rijden inmiddels ruim 300 riksja’s, bestuurd door zo’n 2500 vrijwilligers. En het effect op de oudere deelnemers is fantastisch: mensen die met bijna niemand meer praten, gaan dat weer doen, mensen die eenzaam en somber geworden zijn, komen weer vrolijk terug van hun fietstocht. Dankzij giften van Fietsersbondleden en bijdragen van het Oranje en NutsOhra Fonds kunnen we dit initiatief nu ook in ons land introduceren. In Nijmegen en Leusden zijn enthousiastelingen al met veel succes gestart.

Looptijd

Continu

Hoe werkt het?

Per provincie heeft de Fietsersbond geld beschikbaar om één riksja voor 50% te financieren. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat lokale initiatiefnemers een groep vrijwilligere Riksjabestuurders werven. Passagiers boeken hun rit via het eenvoudige online boekingssysteem. De plaatselijke coördinator, ‘riksjef’, zorgt dat op het gewenste tijdstip een riksja met bestuurder voor de deur staat.

Wat levert het op?

De vrijwilligers krijgen vooraf een training in het omgaan met de riksja én met de passagiers. Belangrijk is in dit verband ook de wederkerigheid. Het project is véél meer dan het verlenen van een dienst aan een oudere in de vorm van een fietstocht. De riksjabestuurders ervaren het ook voor zichzelf als verrijking, en dan gaat het om meer dan een vrolijk gezicht en een vriendelijk bedankje na afloop. Het delen in de herinneringen van de passagiers en het luisteren naar hun verhalen over de plaatsen waar ze langs fietsen is ook voor de bestuurder een bijzondere ervaring: met veel passagiers bouwen ze een bijzondere band op.

Meedoen?

Wil je dit ook opzetten in jouw wijk of woonplaats, mail dan naar [email protected]. Wij kunnen je ondersteunen bij fondsenwerving en bij werving en training van vrijwilligers. Je kan je ook aanmelden als Riksjabestuurder. Meer weten? Kijk dan op de website www.fietsenallejaren.nl.