Fietscafé in Rotterdam

Het eerste fietscafé van de afdeling Rotterdam was zeer geslaagd. In bioscoop ‘t Kapelletje kwamen zo’n 20 bezoekers. Saskia Kluit (directeur Landelijk Bureau Fietsersbond) en Henk van Dillen (fietsavonturier) waren de sprekers.

Afbeelding-Vandaag-07_33_37

In de presentatie van Saskia Kluit kwam aan de orde de positie van Rotterdam als model fietsstad voor buitenlandse bezoekers sinds het na WO II als autostad is herontworpen. Verder had ze over de landelijke ontwikkelingen met speedpedelec en pakketbezorgers op de fiets.

Henk van Dillen vertelde over zijn reis op een tweedehands fiets naar Singapore. Hij heeft er mooie filmpjes van gemaakt die te vinden zijn op zijn blog. In Rotterdam willen ze eens in de 2 à 3 maanden een fietscafé organiseren. Het is een goede manier om toegankelijk te zijn voor leden en niet-leden. Tijdens de borrel kun je mensen makkelijk uitleggen wat je als afdeling doet.

Voor een fietscafé moet je drie dingen regelen:

  • Een leuke ruimte, gezellig, niet te groot beginnen.
  • Een programma van mensen die iets over fietsen vertellen. Dat kan variëren van een gedreven fietser, politicus, ambtenaar verkeer,
  • Publiciteit, publiciteit en nog eens publiciteit. Hiervoor kun je huis-aan-huis-bladen gebruiken, facebook, de website van de afdeling. Afhankelijk van sprekers en onderwerp kun je bepaalde groepen benaderen. In het geval van fietsvakantie op een tweedehands fiets kun je jongerennetwerken, jongerenwerkers, fietsenmakers, fietscommunities, wielerclubs of middelbare scholen benaderen.

Categorieën