Direct naar inhoud
VrijwilligersNet

Wat kan ik doen?

Er zijn verschillende manieren om actief te worden bij de Fietsersbond. Wil jij bijdragen aan fietsgeluk? Dat kan op verschillende manieren!

Vertegenwoordig lokale fietsbelangen bij een van onze afdelingen, zet je in voor een van onze themagroepen (voor speedpedelec rijders of voor mensen met een aangepaste fiets), inventariseer fietspaden voor de Fietsersbond Routeplanner of word Fietsdocent en help anderen hoe ze (beter) kunnen fietsen. Ontdek wat het beste bij jou past!

  • Word vrijwilliger bij een afdeling in jouw buurt

    De Fietsersbond heeft afdelingen door heel Nederland. Als vrijwilliger bij een afdeling ben je actief op gemeentelijk of provinciaal niveau. Je vraagt bij de lokale gemeente of provincie aandacht voor goed fietsbeleid. Enkele voorbeelden van lokale initiatieven zijn:

    • De afdeling Deventer, die pleit voor een autovrije promenade.
    • De afdeling Utrecht, die een project heeft opgezet om kinderen aan een fiets te helpen.
    • De afdeling Drechtsteden, die onderzoek deed naar fietsbruggen en een rapport met verbeteringen maakte.

    Je wordt onderdeel van een lokale gemeenschap van enthousiaste fietsers. Je kunt activiteiten organiseren, input verzamelen, de social media of website beheren, en in gesprek gaan met de gemeente en politici. De aard van de werkzaamheden verschilt per afdeling, en je hebt veel ruimte om je eigen accenten te leggen op basis van jouw interesses en prioriteiten.

  • Doe mee met de themagroep Iedereen Mobiel of de Speedpedelec-groep

    We hebben twee landelijke themagroepen: Iedereen Mobiel en de Speedpedelec-groep. Hier kun je campagne voeren op nationaal niveau en mensen ontmoeten die dezelfde ervaringen delen.

    Iedereen Mobiel: Als je gebruikmaakt van een aangepaste fiets, zoals een driewielfiets of handbike, loop je vaak tegen obstakels op in het fietspad. Zet je in voor een toegankelijker en inclusiever fietsverkeer door actief te worden bij Iedereen Mobiel.

    Speedpedelec-groep: De speedpedelec is een uitstekend alternatief voor de auto. Maar hoe zorgen we ervoor dat meer mensen veilig van deze snelle fiets gebruik kunnen maken? In de Speedpedelec-groep worden ervaringen en tips gedeeld.

  • Help mee de Fietsersbond Routeplanner up to date te houden

    De Fietsersbond Routeplanner helpt mensen prachtige fietsroutes te fietsen. Achter deze planner schuilt de grootste database van fietspaden in Nederland. Als vrijwilliger voor de routeplanner:

    • Fiets je veel rond om fietspaden te controleren en in kaart te brengen
    • Vul je de verzamelde data in het systeem in

    Deze gegevens worden gebruikt om te analyseren hoe goed gemeenten hun fietsbeleid uitvoeren en om de fietspaden te verbeteren. Het werk is voor de helft buiten en voor de helft achter de computer.

  • Word fietsdocent bij de Fietsschool

    Vind je het leuk om kinderen of ouderen te helpen bij het fietsen en heb je ervaring met lesgeven aan groepen? Word dan fietsdocent!

    Als fietsdocent leer je niet alleen kinderen veilig en met plezier fietsen, maar richt je je ook steeds vaker op ouderen en nieuwe Nederlanders. Fietsdocenten werken op freelancebasis en geven les in hun eigen regio. Meld je nu aan en draag bij aan een veiliger en toegankelijker fietsverkeer!

Lees de ervaringen van vrijwilligers

  • ‘Als je nooit iets probeert, komt er ook geen oplossing’

    Sabien Bouwmeester voert met afdeling Deventer campagne voor een autovrije Welle. Een hoofdpijndossier voor de gemeente, maar de Fietsersbond ziet mogelijkheden.

  • ‘Organiseer ook eens iets voor de gemeenschap’

    Een fietsfestival organiseren is leuk en leerzaam, weet William Nederpelt van afdeling Drechtsteden uit ervaring. En het versterkt ook nog eens de band met de gemeente.

  • ‘Verschillend als we zijn, hebben we één missie’

    Ze dacht dat ze er niet het type voor zou zijn: als voorzitter van afdeling Hilversum dingen voor elkaar krijgen. Maar nu heeft Marjolein van Dillen de smaak te pakken.

  • ‘Soms moet je een luis in de pels zijn’

    In de Mobiliteitsvisie van de gemeente staan fietsers en voetgangers op één. Op straat is daar echter nog weinig van te merken, aldus Clarion Wegerif, voorzitter van afdeling Nieuwegein.

Galerij navigatie