Wie zijn wij?
Bij de Fietsersbond werken we samen aan een fietsvriendelijker Nederland. Lees verder om meer te weten te komen over wie wij zijn.
De Fietsersbond is een vereniging met meer dan 33.000 leden. Onze leden vormen een sterke achterban die ons werk ondersteunt en mogelijk maakt. De vereniging bestaat uit meer dan 160 lokale afdelingen verspreid over heel Nederland. Deze afdelingen werken aan lokale fietsprojecten en lobbyen voor betere fietsinfrastructuur in hun gemeente of regio.
Landelijk bureau
Ons landelijk bureau is gevestigd in Utrecht. Hier werkt een team van toegewijde medewerkers en experts aan de ondersteuning van onze vrijwilligers en de ontwikkeling van ons fietsbeleid.
Het bureau ondersteunt vrijwilligers onder andere met:
- Inhoudelijke ondersteuning en advies
- Organisatie van trainingen en webinars
- Coördinatie van landelijke campagnes en projecten
Vrijwilligers
Vrijwilligers zijn de ruggengraat van de Fietsersbond. Zij maken op verschillende manieren impact:
- Lokale afdelingen: vrijwilligers werken aan het verbeteren van de fietsinfrastructuur in hun eigen gemeente. Ze organiseren activiteiten, onderhouden de communicatiekanalen en voeren gesprekken met de gemeente en politici.
- Themagroepen: deze groepen richten zich op specifieke onderwerpen zoals Iedereen Mobiel en de Speedpedelec groep. Vrijwilligers werken mee aan landelijke campagnes en delen ervaringen met gelijkgestemden.
- Routeplanner: vrijwilligers helpen met het updaten van de Fietsersbond Routeplanner door fietspaden te inventariseren en data in te voeren.
- Fietsdocent: als fietsdocent leer je niet alleen kinderen veilig en met plezier fietsen, maar richt je je ook steeds vaker op ouderen en nieuwe Nederlanders. Fietsdocenten geven les in hun eigen regio.
Over de Fietsersbond
De Fietsersbond is een belangenbehartiger met een rijke historie. In 1975 werden we opgericht als ENWB. Intussen hebben we heel veel bereikt. Hier lees je meer over de geschiedenis van de Fietsersbond en belangrijke mijlpalen. Een paar hoogtepunten:
- 37.000 kilometer fietspad: De Fietsersbond heeft onvermoeibaar gehamerd op het belang van geasfalteerde en vrijliggende fietspaden. Het resultaat na veertig jaar: 37.000 kilometer fietspad.
- Brommers naar de rijbaan: In 1999 ging de brommer, na een jarenlange campagne van de Fietsersbond, naar de rijbaan.
- Stationsstallingen: De Fietsersbond heeft onvermoeibaar gepleit voor meer en betere stallingen. Ook hebben acties, lobby’s en protesten van de Fietsersbond verplicht betaald parkeren afgewend. De Fietsersbond stelde voor om de eerste dag stallen gratis te maken. NS heeft dit voorstel omarmd.
- OV-fiets: In de jaren zeventig werd een plan voor ‘gele leenfietsen’ bij de stations door de NS-directie weggehoond. Maar de Fietsersbond gaf niet op. Inmiddels is de OV-fiets niet meer uit het straatbeeld weg te denken. En NS wil niet meer zonder de OV-fiets. Meer dan een miljoen ritten worden jaarlijks op de geelblauwe leenfietsen gemaakt. De Fietsersbond stond in 2003 aan de wieg van het succesvolste en enige rendabele leenfietsensysteem ter wereld.
- Fietsersbond Routeplanner: De Fietsersbond Routeplanner is gemaakt voor fietsers, door fietsers. In het hele land voeren vrijwilligers in een speciaal programam gegevens over wegen en fietspaden in. Zo is de Fietsersbond Routeplanner de meest complete fietsrouteplanner van Nederland.