Directie

Saskia Kluit vertrekt als directeur van de Fietsersbond

Saskia Kluit

Dit najaar neemt Saskia Kluit na elf jaar afscheid van de Fietsersbond. Saskia begon in 2009 bij de Fietsersbond als hoofd communicatie en werd vervolgens adjunct-directeur. Sinds 2015 is zij directeur. Onder haar leiding is de organisatie verder geprofessionaliseerd en is onder meer de Fietsvisie 2040 tot stand gekomen. De Fietsersbond gaat de komende maanden op zoek naar een opvolger.

Volgens Saskia wordt het na bijna elf jaar tijd om het stokje door te geven. “Ik ben ontzettend trots op wat we in de afgelopen jaren met de Fietsersbond bereikt hebben. Maar sinds een tijdje begint het bij mij toch wel te kriebelen om wat anders te gaan doen. Met de Fietsvisie hebben we een prachtige basis neergezet voor meer fietsgeluk, en ik ben er van overtuigd dat onze medewerkers en vrijwilligers dat onder leiding van een nieuwe directeur gaan realiseren.”

Bron: www.youtube.com

Fietskoningin

Voorzitter Franc Weerwind ziet Saskia Kluit met pijn in het hart vertrekken. “Saskia heeft de Fietsersbond daadkrachtig en met oog voor de toekomst geleid, zowel binnen de vereniging als in de buitenwereld. Ze wordt regelmatig de fietskoningin van Nederland genoemd, en dat is niet voor niets. De Fietsersbond verliest een enthousiast boegbeeld en een prima fietsambassadeur. Wij wensen haar heel veel succes in de toekomst.”

Wat die toekomst gaat brengen weet Saskia Kluit zelf in ieder geval nog niet. “Het kan iets op het gebied van milieu en klimaat worden, of iets met duurzame mobiliteit in het algemeen. Ik blijf natuurlijk Eerste Kamerlid, dus misschien is het ook wel fijn om eventjes maar één functie te hebben. Dan heb ik in ieder geval tijd om wat meer te fietsen.”

Na de zomer zal Saskia echt vertrekken en zal er ook een afscheidsbijeenkomst zijn. Tot die tijd blijft ze vol energie en passie aan de slag, zeker nu fietsen in de anderhalvemetersamenleving zo’n belangrijke vorm van mobiliteit is.

Drie vragen aan Saskia Kluit

Waar ben je het meest trots op uit jouw jaren bij de Fietsersbond?

Ik ben het meest trots op de mensen van de Fietsersbond. Op de vrijwilligers en op de mensen op het landelijk bureau. Met weinig middelen weten ze telkens weer heel veel voor fietsers te bereiken. Of het nu over de uitwerking van abstracte processen gaat zoals het klimaatakkoord of preventieakkoord, of over concrete zaken zoals vergevingsgezinde fietspaden: door onze unieke samenwerking op lokaal, nationaal en zelfs globaal niveau weten we heel vaak de juiste boodschap op de juiste plaats te brengen. Daardoor bereiken we ontzettend veel. De Fietsvisie 2040 bracht al deze leuke mensen en goede ideeën samen en ik kijk daar met heel veel plezier op terug. Ik vind het heel sterk dat de vereniging met de Fietsvisie 2040 vooruit durfde te kijken en zich duidelijk uitsprak om een vereniging van alle fietsers te zijn. Toen was ik heel trots op onze vereniging.

Wat wil je de Fietsersbond meegeven?

Behoud de kracht van ‘Think global, act local’ en blijf je openstellen voor nieuwe mensen en nieuwe ideeën. Ik denk dat dat ervoor zal zorgen dat de Fietsersbond ook in de toekomst een sterke, relevante organisatie zal blijven.

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

Dat is een goede vraag. Allereerst ga ik in het najaar eerst een paar maanden genieten van een periode waarin ik maar één baan heb: het lidmaatschap van de Eerste Kamer. Daarna ga ik op zoek naar nieuwe avonturen. Zeker is dat ik me zal blijven inzetten voor een schonere en mooiere wereld en dat lokaal en globaal daarbij centraal zullen blijven staan. Misschien weer iets met mobiliteit of klimaat en energie, maar misschien ook wel iets met mensenrechten en de rechtsstaat. Voor mij is duidelijk dat ook daar komende jaren veel te doen is. Of misschien hou ik het uiteindelijk wel bij één baan. Dat bevalt veel andere mensen ook goed en dan kom ik tenminste weer aan lange fietstochten toe.

Categorieën