Vrijwilligers aan het woord

“Je komt op plekken waar je normaal niet komt”

Gerrit Schraa (77) is sinds 2011 actief als vrijwilliger bij de afdeling Groningen en heeft een grote bijdrage geleverd voor de Fietsrouteplanner in Friesland. We vroegen hem naar zijn ervaringen als vrijwilliger bij de Fietsersbond.

Afbeelding2

Waarom ben je vrijwilliger geworden?

“Ik en mijn vrouw waren aan het fietsen en volgden een knooppuntenroute. Op een gegeven moment in Akkrum (Friesland) waren we de weg kwijt. Er was blijkbaar een bordje weg. Ik heb daarom een klacht ingediend en een paar weken later kreeg ik als reactie hierop een e-mail van de Fietsersbond met de vraag of ik vrijwilliger wilde worden. De provincie Groningen was namelijk gestart met het opzetten van knooppuntenroutes, maar voor de Fietsrouteplanner was er nog veel extra informatie nodig die verzameld moest worden. Ik ben hiermee aan de slag gegaan.”

Wat doe je precies als vrijwilliger bij de Fietsersbond?

“De laatste tijd heb ik me vooral beziggehouden met de Safety Performance Index (SPI) voor de Fietsrouteplanner. Nadat ik Groningen had ‘vergroend’ kreeg ik de vraag of ik mee wilde werken aan de SPI van Friesland. Ik was in Friesland al redelijk op weg met deze materie. Zo was ik in 2014 al met mijn motorfiets op pad gegaan om aan te geven waar in verschillende Friese dorpen de bebouwde kom begon en eindigde. Toen er vervolgens geen lokale vrijwilligers actief bleken te zijn heb ik daarna zelf al meerdere dorpen in Friesland ‘vergroend’. Het werk voor de SPI van Friesland sloot hier naadloos op aan.”

Hoe heeft u het aangepakt, de SPI in kaart brengen in Friesland?

“Meestal ging ik op mijn motorfiets op pad. Dan is je actieradius een stuk groter. Maar ik deed het werk niet alleen op de motor. Vaker nam ik de fietsen mee achter op de auto en deed ik ter plaatse een rondje of ging ik meteen op de fiets. Met behulp van een Garmin navigatie-apparaat en een notitieblok noteerde ik alle gegevens. Ik deed elke keer een apart stukje route. Binnen de software van de Fietsrouteplanner is een publicatiebord, waar iedereen een stukje route op kan zetten. Ik wilde andere vrijwilligers niet voor de voeten lopen, dus ik deed het per stukje en wachtte dan af of daar reactie op kwam. Die bleef soms uit, dus ondanks Corona heb ik er uiteindelijk steeds meer stukjes bijgezet.”

Wat vind je het leukst aan vrijwilliger zijn bij de Fietsersbond?

“Ik vind vooral het onderhouden van het systeem van de Fietsrouteplanner leuk. De bijbehorende software trok me wel. Zo heb ik in de laatste jaren van mijn actieve baan me ook bezig gehouden met software. Het is een leuk systeem van de Fietsersbond en dat veroorzaakte mijn enthousiasme. Bovendien is het een goede manier om te bewegen en je komt op plekken waar je normaal niet komt. Zo bracht mijn inzet bij de Fietsrouteplanner mij door heel Groningen, van Lauwersoog tot Ter Apel. Veelal plekken waar ik nog nooit was geweest. Hierdoor kon ik mijn vrouw meenemen op toeristische fietsrondjes in de provincie.”

Categorieën