Vrijwilligers aan het woord

“Internationale betrekkingen en het fietscontact met de gemeente lijken best op elkaar”

Frank Bron is sinds 2015 actief als vrijwilliger bij de afdeling Ede. We vroegen hem naar zijn ervaringen als vrijwilliger bij de Fietsersbond.

Afbeelding3

Waarom ben je vrijwilliger geworden?

“Een jaar of vijf geleden stond er een leuke oproep in de plaatselijke krant. De gemeente zocht iemand om de toeristische routes – de knooppuntroutes – te controleren in Ede. Het was toen mooi weer en ik had wat extra tijd. Daarnaast hou ik van fietsen en is het een mooie omgeving, dus het leek me wel wat voor mij. Uiteindelijk bleek ik de enige te zijn, dus ik had al snel leuke contacten met de gemeente en via hen met de plaatselijke afdeling van de Fietsersbond. En voordat ik het wist zat in het bestuur!”

Had je altijd al de ambitie om bij het bestuur te komen?

“Nee, ik wilde gewoon leuk fietsen in de buurt. Van opleiding ben ik politicoloog. We hebben met de gemeente in Ede vooral contact op beleids- en uitvoerend niveau. Dit sluit goed aan bij wat ik leuk vind. Daarnaast heb ik altijd gewerkt in de internationale samenwerking, waaronder bij Amnesty International. Het interessante is dat internationale betrekkingen en het fietscontact met de gemeente best op elkaar lijken. De gemeente heeft namelijk een bepaald beleid en als belangenorganisatie proberen we dit beleid te beïnvloeden. Dit geldt in principe ook bij internationale samenwerking. Of je nu fietsbeleid of naleving van de mensenrechten als boodschap hebt, je moet het op dezelfde manier verpakken”.

Wat doe je precies als vrijwilliger bij de Fietsersbond?

“Wat ik doe is heel divers. Dat is ook één van de charmes van het vrijwilligerswerk bij de Fietsersbond. Vijf jaar geleden heeft de gemeente een ambitieus fietsplan opgesteld. Dit plan zijn wij nu aan het bestuderen. We kijken dan naar wat er op dit moment gerealiseerd is, maar we proberen ook uitspraken te ontlokken van de gemeente over de dingen die nog ontbreken en wat ze van plan zijn om daaraan te doen. Ook proberen we de gemeente te interesseren in de Fietsvisie 2040. Een leuk voorbeeld van een recente activiteit van de afdeling Ede is het stationsrondje dat we hebben opgezet. Het is een heel mooi rondje, omdat je vanaf perron 1 van het station Ede-Wageningen direct het bos in fietst en een paar kilometer verder zit je op de hei.”

Wat vind je het leukst aan vrijwilliger zijn bij de Fietsersbond?

“Het leukste is de onderlinge uitwisseling en de band met de gemeente. De contacten zijn goed en de gemeente is gevoelig voor wat we inbrengen. Een groot deel van de ambtenaren en politici fietst zelf ook. Er zijn in Nederland überhaupt maar weinig mensen die niks met een fiets hebben. Het is een onderwerp dat iedereen raakt. Ook is het leuk om door Ede te fietsen en te zien wat er is gedaan en bereikt door de afdeling en wat er nog moet gebeuren. Bovendien zit ik met mensen in het bestuur die al heel lang actief zijn voor de Fietsersbond of hele andere achtergronden hebben dan ik. Daar kun je veel van leren”.

Categorieën