Vrijwilligers aan het woord

“Fietsen is toch iets geweldigs”

Bob van der Schaft is sinds 2020 actief als vrijwilliger bij de afdeling Amersfoort. We vroegen hem naar zijn ervaringen als vrijwilliger bij de Fietsersbond.

Foto bob

Waarom ben je vrijwilliger geworden?

“Ik ben verhuisd naar Amersfoort. Een medewerker van de Fietsersbond heeft de voorzitter van de afdeling hier getipt om contact met mij op te nemen. Hij is een fietsvriend van mij. Zo is het gaan rollen. Ik werd gebeld door de voorzitter van de afdeling en toen zijn we in gesprek geraakt. Ik dacht, dit moet ik gewoon doen. Het is namelijk leuk om in een andere gemeente met zoiets aan de gang te gaan, om wat meer te hebben dan alleen werk”.

Wat doe je precies als vrijwilliger bij de Fietsersbond?

“Een van de eerst dingen die ik heb opgepakt als vrijwilliger is het ontwikkelen van een enquête, vooruitlopend op de Fietsvisie die er moest komen. De enquête had twee doelen: enerzijds wilden we de enquête gebruiken om input te krijgen voor de Fietsvisie, anderzijds wilden we ook zien of we op deze manier mensen kunnen opsporen om vrijwilligerswerk te doen of actief te worden. Dit was een enorm succes. Het heeft veel mensen opgeleverd en een aantal daarvan zijn daadwerkelijk actief geworden. Dat is een geweldig potentieel dat is aangeboord”.

Wat maakte dat het zo succesvol was?

“Ik denk de goede verspreiding via sociale media zoals Facebook en Twitter. Mensen gaan het doorsturen naar anderen en dan krijg je een sneeuwbaleffect. Dat heeft een rol gespeeld, ondanks dat we van tevoren geen mediastrategie hadden. Kennelijk hebben we een groot netwerk van adressen en dat werkte goed. Zo hebben ook collega-organisaties het opgepakt en verspreid. De brede verspreiding heeft er zeker aan bijgedragen. Bovendien hebben we nagedacht over de opbouw van de enquête. Mensen kunnen natuurlijk beginnen aan zo’n enquête en dan toch afhaken. De respons was redelijk, dus de enquête zat waarschijnlijk zo in elkaar dat mensen door bleven gaan met antwoorden geven. Ik vind het zelf leuk om met enquêtes te werken en we hebben ook veel ruimte gegeven aan de respondenten om eigen opmerkingen te geven. Dat geeft meer diepte aan de statistieken”.

En nu?

“Nu dat de enquête klaar is, gaat het verder. Vanuit de afdeling hebben we regelmatig overleg met de gemeente, zowel ambtelijk als bestuurlijk. Dat is leuk om bij aan te sluiten. Daarnaast moeten we ons als afdeling met alle nieuwe vrijwilligers opnieuw uitvinden. Ik zit er dan zelf vanaf maart dit jaar bij, maar ik behoor al tot de ‘oude meuk’ voor de mensen die er vanaf september bij zijn gekomen. De afdeling moet opnieuw omgangsvormen ontdekken. Hoe doen we dat met elkaar? Het overleg is ingewikkelder geworden. Het oude bestuur moet opeens gaan managen. Dat is heel raar, want je gaat liever fietsen”.

Wat vind je het leukst aan vrijwilliger zijn bij de Fietsersbond?

“Ik ben al heel lang lid van de Fietsersbond. Fietsen is toch iets geweldigs. Daarnaast zit je met gelijkgestemden aan tafel en kijk je vanuit een fietsperspectief naar de openbare ruimte, de straten en wegen en je probeert daar dingen voor elkaar te krijgen. Het raakt me direct, omdat ik bezig ben in mijn eigen stad. Je kunt echt proberen invloed uit te oefenen op de onmiddellijke fietsomgeving en dat is harstikke leuk. Ook vind ik het spel met de gemeente interessant: hoe je het beleid kan beïnvloeden”.

Categorieën