Vrijwilligers aan het woord

“Ik kan er niet over praten zonder een lach op mijn gezicht”

Nina van Haren (28) is sinds 2015 actief als vrijwilliger bij Fietsen Alle Jaren. We vroegen haar naar haar ervaringen als vrijwilliger bij dit initiatief.

foto interview

Waarom ben je vrijwilliger geworden?

“Toen ik in Nijmegen studeerde, heb ik een aantal jaar in het initiatiefgroepje gezeten waarin we Fietsen Alle Jaren in Nijmegen hebben opgestart, als eerste stad in Nederland. Ik kende Boi Huisman al van ander vrijwilligerswerk en hij vroeg of ik het ook leuk vond om mee te denken over Fietsen Alle Jaren in Nijmegen. Ik vond het meteen erg leuk en ben vanaf toen aangesloten”.

Wat doe je precies als vrijwilliger bij de Fietsersbond?

“Toen ik voor werk verhuisde naar Den Haag, werd ik door de Fietsersbond benaderd omdat er iemand in Scheveningen bezig was om ook hier Fietsen Alle Jaren op te zetten. Dat vond ik wel weer erg leuk. Toen is er in Scheveningen een kerngroep ontstaan, waar ik vooral af en toe in meedenk. Bovendien heb ik samen met Boi Huisman een onderzoek gedaan over hoe een optimale organisatievorm van Fietsen Alle Jaren landelijk eruit kan zien omdat we zagen dat het aantal aangesloten initiatieven afneemt. Dat zijn we gaan doen, deels met z’n tweeën, maar we hadden ook een denktank waarin Fietsen alle Jaren vrijwilligers met ons meedachten. We hebben hier uiteindelijk een adviesrapport over geschreven. De Fietsersbond heeft er nu voor gekozen om Fietsen Alle Jaren niet meer financieel te ondersteunen en de ruimte te geven om als eigen initiatief door te gaan. Dus daar zijn we nu mee bezig, hoe het eruit gaat zien als we op onszelf staan. Met een nieuw clubje, waarbij ook veel steden meedenken over hoe we onze eigen organisatie gaan worden. Momenteel ben ik er bij betrokken, maar meer vanaf de zijlijn. Ik ben vooral een meedenker”.

Wat vind je het leukst aan vrijwilliger zijn bij de Fietsersbond?

“Ik word altijd heel blij van Fietsen Alle Jaren. Ik kan er niet over praten zonder een lach op mijn gezicht. Het is zoiets moois dat je mensen mee naar buiten kunt nemen voor een ritje. Als mensen wat ouder zijn, wordt hun leefwereld kleiner. In Scheveningen hoorde ik wel eens dat mensen al jaren de zee of de binnenstad niet hadden gezien. Het is daarom zo’n mooie combinatie dat je iemand meeneemt en dat hij/zij ook mag zeggen waar we naartoe gaan. Bovendien is het qua vrijwilligerswerk heel fijn om te doen. Het is heel flexibel en je bent zelf ook buiten en lekker aan het bewegen. Dan kom je zelf ook weer energiek terug. Dus het is zowel het buiten zijn, als de ervaring, als de ontmoeting, dat voor zowel passagier als vrijwilliger heel leuk en fijn is. Ik geloof er heel erg in. Het is super leuk om te doen”.

Je bent waarschijnlijk een van de jongste vrijwilligers die er is bij de Fietsersbond en Fietsen Alle Jaren. Wat is belangrijk voor jongeren om vrijwilligerswerk te gaan doen?

“Wat erg zou helpen voor een jongere generatie is dat je flexibel vrijwilligerswerk kan doen. Elke woensdagochtend in een zaaltje, dat spreekt niet erg aan. Wat mij daarnaast blij maakt is dat ik echt kan meedenken. Dus ik denk dat het goed is als het laagdrempelig is, je echt kan meedenken en dat je jezelf kan ontwikkelen in het vrijwilligerswerk”.

 

Categorieën