Wil je meer weten over fietsinfrastructuur?

Online cursus “ontwerpprincipes fietsinfrastructuur”

Als vrijwilliger voor de Fietsersbond zet je je onder andere in voor veilige, goed en comfortabele fietsinfrastructuur. Maar waar kun en moet je op letten? Bijvoorbeeld wanneer een gemeente je vraagt een mening te geven over een verkeerssituatie of een ontwerp. Of andersom, wanneer je een situatie wilt aankaarten, welke argument kun je gebruiken?

Fietsinfrastructuur wordt ontworpen op basis van 5 ontwerpprincipes: samenhang, directheid, veiligheid, comfort en aantrekkelijkheid. Tijdens de cursus “ontwerpprincipes fietsinfrastructuur” leer je deze begrippen kennen en in beginsel toepassen aan de hand van praktijksituaties.

 

De cursus bestaat uit een combinatie van online zelfstudie (een met een afwisselende vorm van filmpjes, blogs, quizjes en kleine opdrachten) en een aantal online sessies begeleid door experts van DTV Consultants. Tijdens de openingssessie maken we kennis, leggen we een aantal praktische zaken uit en ontmoet je andere vrijwilligers uit het land. In 2 vragensessies bespreken we de lesstof en gaan we in op (eigen) praktijkvoorbeelden. Tijdens een afsluitend webinar behandelen we een praktijkcasus.

 

Een aantal praktische punten op een rij

 • Online zelfstudie door middel van een e-course: 5 hoofdstukken a 45-60 minuten per hoofdstuk, in eigen tijd in te delen over een periode van circa 7 weken
 • Online sessies: 4 sessies a 1 uur gepland in de avonduren van 19:30 tot 20:30u. Data:
  • 14 september: kennismaking en kick-off
  • 28 september: discussie- en reflectiesessie 1
  • 14 oktober: discussie- en reflectiesessie 2
  • 4 november (na de herfstvakanties): afsluitend webinar
 • Groepsgrootte: max 20 personen per groep

 

De cursus wordt begeleid door DTV Consultants, de schrijvers van de CROW Ontwerpwijzer Fiets. De e-course is in het Engels, maar de inhoud wordt als begrijpelijk en makkelijk toegankelijk ervaren. Tijdens de online sessies (in het Nederlands) kunnen onderwerpen nader worden uitgelegd.

Je kunt je aanmelden via onderstaand formulier.

 

Categorieën