Langdurige lobby leidt in Ede tot succes

“Raadselstraat” werd Fietsstraat

Onveilige eenrichtingsweg wordt veilige tweerichtingsfietsstraat

In Ede is het een grote verbetering dat de westelijke parallelstraat van de Keesomstraat een fietsstraat is geworden. Deze straat werd een “Raadselstraat”  genoemd, omdat het een raadsel was. Er reden fietsers twee kanten op, terwijl dit officieel niet mocht.

De Keesomstraat is voor auto’s een belangrijke aan- en afvoerweg voor het centrum van Ede. Er liggen ook veel winkels en bedrijven aan. De parallelstraat was voor motorvoertuigen altijd al eenrichtingsstraat in zuidelijke richting. Behalve aan bedrijven geeft hij ook toegang tot de Keesomstraat.

Na jaren aandringen door de Fietsersbond heeft de gemeente in 2021 van deze parallelstraat een fietsstraat gemaakt.

 

ede2
De situatie in 2015.

Sinds deze parallelstraat fietsstraat is geworden, is hij ingericht als tweerichtingenstraat voor fietsers. Daarvóór was de straat ook voor fietsers slechts in zuidelijke richting berijdbaar ondanks dat velen, op weg naar school of sportvelden, er in twee richtingen gebruik van maakten om lange omwegen te voorkomen. Dit leidde vaak tot onveilige situaties omdat de in noordelijke richting fietsende fietsers maar moesten raden waartoe die fietsstrook aan de linkerkant diende.

 

ede 1
De situatie in 2021

Categorieën