Tekst: Leon Erkelens

Kerstboom- en winkelwagenvissen op Katendrecht: Zwerfie Ride in Rotterdam groot succes

Zwerfie Ride Rotterdan

In Rotterdam werd 14 mei tijdens het jaarlijkse Fietsfestival van de Fietsalliantie Rotterdam de derde Zwerffietsen Ride georganiseerd. Deze ride combineert fietsen met het opruimen van Zwerfafval en heeft twee ‘gidsen’: Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam en Leon Erkelens van Fietsersbond Rotterdam.

Wie kwamen er allemaal op de Zwerfietsen Ride af?

Via de website van het Festival had een diverse groep mensen zich aangemeld. Enkele jonge mannen uit Zuid-Europa (maar ook gewoon uit Nederland zelf). Een gezin waarvan de vader een grote fietskar achter de fiets had gehangen (die later erg van pas bleek te komen). Alle overige leeftijden, waarvan enkele (voor Leon en Ivo) bekende gezichten uit eerdere rides. Op vertrekpunt Deliplein staat een BigBag klaar en de doelstelling is die vandaag minimaal gevuld te krijgen.

Waar zijn jullie allemaal geweest?

Zwerfie Ride-15
Naast een kerstboom en winkelwagen werd er nog meer rommel uit de haven gevist. Beeld-auteur: Ries van Wendel de Joode

We zijn langs drie plekken geweest in de buurt van water en voor de foto ook nog even extra naar de Erasmusbrug! Dichtbij water omdat zwerfafval in het water makkelijk naar de zee stroomt. En dan wordt het moeilijk opruimen. Een strategie van Zwerfie Rotterdam is om zo effectief mogelijk te zijn. Zomaar één van de vele weetjes over zwerfafval én hoe daarin samen te werken aan oplossingen. Daarom heeft Zwerfie Rotterdam ook (met succes!) actie gevoerd voor statiegeld op PET-flesjes en blik. ‘Nu nog statiegeld op micro-plastics’ grapt één van de deelnemers.

Stoelvissen

Deze ride gaat de aandacht niet uit naar micro-plastics, maar naar lekker grote dingen. Bij de plek waar Willem Alexander ruim twee weken geleden nog in de boot stapte, wordt vanaf de hoge kade en hangend aan de meerpalen een stoel uit het water gevist. En zo volgen een winkelwagen, een kerstboom en een boodschappen roltas. Met uitzondering van de winkelwagen gaat het allemaal op de fietskar.

Paaltjes

Ondertussen wijst Leon op opmerkelijke fietsfenomenen: ‘Hebben jullie die paaltjes gezien?’ In Rotterdam heeft de Fietsersbond een flinke strijd gevoerd om paaltjes verwijderd te krijgen óf volgens de richtlijnen geplaatst. Dat is niet overal gelukt, maar er ligt ook een prachtig fietspad over de kade van de Maashaven. Ook positief: fietsers krijgen voorrang op rotondes. En bijvoorbeeld extra opstelruimte bij verkeerslichten voor drukke momenten.

Druk

Maar een straat als Vuurplaat is een reden om de fiets maar te laten staan. Daar rijden fietsers tussen auto’s met alleen een suggestiestreep op de weg. Dat de maximum snelheid met dertig kilometer per uur laag is, is niet genoeg om het veilig te maken. En ook het feit dat heel veel Rotterdammers niet kunnen fietsen helpt niet echt mee. Met Fietsschool010 probeert de Fietsersbond daar wat aan te doen.

20230514_153001
Bij de Erasmusbrug werd er flink wat afval verzameld. Beeld-auteur: Ivo Rodermans

Slotresultaat

Terug op het Deliplein blijkt dat het doel om de Big Bag met geraapt afval te vullen, royaal gehaald is. Gered van een enkeltje naar de zee. Met onze zichtbaarheid, fietsend door de stad met al die rommel, hebben we hopelijk ook weer een bijdrage aan bewustzijn geleverd.

Categorieën