Op zaterdag 8 maart 2025 verzamelden ruim 20 vertegenwoordigers van Fietsersbond-afdelingen uit de provincie Utrecht zich in Abcoude (gemeente De Ronde Venen) voor hun jaarlijkse bijeenkomst. Dit keer alweer voor de tiende keer, een jubileum! De bijeenkomst was georganiseerd door het Utrechts Fiets Overleg (UFO). Gedurende de dag was er taart, waren er boeiende presentaties en werd er ook gefietst.
De Ronde Venen: fietsen versus de tweede auto
De plaatselijke Fietsersbond-afdeling De Ronde Venen zet zich vol energie in voor de fiets, in een gemeente waar de auto – en vaak zelfs de tweede auto – nog altijd koning is. De afdeling is nog jong: op de zaterdag van de UFO-dag zijn ze 1 jaar aan de slag.
Wethouder mobiliteit Anja Vijselaar (VVD) wees er in haar presentatie op dat 45% van de inwoners voor afstanden korter dan 7,5 kilometer nog steeds de auto pakt. Dat kan en moet anders, vindt ze. Maar in De Ronde Venen ligt het verminderen van parkeerplaatsen politiek gevoelig. Zo werd bij een recent nieuwbouwproject het aantal parkeerplekken zelfs uitgebreid, ten koste van woningen – zo verknocht is men hier aan de auto.
De lokale afdeling werkt intussen hard aan een fietsvriendelijkere gemeente. Zo is meegedacht over de toekomst van het Bellopad, een wandelroute tussen Mijdrecht en Abcoude. De Industrieweg, cruciaal voor scholieren en forenzen, is een ander aandachtspunt. Ondertussen wordt in Vinkeveen bekeken of een 30 km/u-zone fietsen aantrekkelijker kan maken. Met vijf vrijwilligers (nog niet uit alle kernen) zoekt de afdeling naar versterking. Want hoe pak je anders alle klankbordgroepen en bijeenkomsten mee? Eén ding is zeker: de wethouder staat niet onwelwillend tegenover fietsvriendelijke plannen, maar moet eerst de raad overtuigen en dat is niet makkelijk.
Ervaringen van een lid op weg naar de bijeenkomst
Een lid van de afdeling Woerden was per fiets naar Abcoude gekomen en stelde vast dat de fietsinfrastructuur in De Ronde Venen nog flink te wensen overlaat. De aanwezige verkeersambtenaar erkende dat de wegen in De Ronde Venen vooral op de auto zijn ingericht en minder op de fiets, maar verzekerde dat de gemeente ook investeert in betere fietsvoorzieningen. Wethouder Vijselaar gaf aan dat in de provincie Utrecht, met haar 26 gemeenten, maar liefst 17 gemeenten géén fietsplan hebben voor ambtenaren. Dat betekent dat twee derde van de gemeentes in de provincie Utrecht haar medewerkers niet actief stimuleert om de fiets te pakken. De Ronde Venen heeft overigens sinds kort wél een fietsplan voor haar medewerkers.
Doortrappen: zo lang mogelijk blijven fietsen
Gerard Prins gaf een inspirerende presentatie over het programma Doortrappen, dat ouderen stimuleert om zo lang mogelijk veilig en met plezier te blijven fietsen. Dit programma combineert verkeersveiligheid met sociale verbinding en helpt ouderen om met vertrouwen op de fiets te stappen. Van groepsfietstochten en voorlichtingsbijeenkomsten tot speciale proefdagen met driewielfietsen – Doortrappen biedt een breed scala aan activiteiten om fietsvaardigheid en -zekerheid te vergroten. Want wie fietst, blijft niet alleen fysiek fit, maar ook mentaal en sociaal in beweging.
Doorfietsroutes in ontwikkeling: plannen en vooruitblik
Paul van Weenen, omgevingsmanager van de Provincie Utrecht voor doorfietsroutes, presenteerde de voortgang van het doorfietsroutenetwerk. De eerste tranche (2018-2023) heeft al negen routes opgeleverd en er staan nog meer op de planning. Doorfietsroutes krijgen in principe voorrang op kruisend verkeer maar er zijn nog veel details te regelen. Zo is de Dam tot Domroute, van de hoofdstad naar de Domstad, grotendeels langs het Amsterdam-Rijnkanaal, een complex project. Hier zijn veel partijen bij betrokken, waaronder Rijkswaterstaat, de provincie Utrecht en diverse gemeenten. Eind dit jaar worden de eerste knopen doorgehakt.
Fietsbeleid op de politieke agenda & successen
Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 in gaf het UFO tips hoe de afdelingen politieke partijen kunnen overtuigen van goed fietsbeleid. Ondertussen waren er in de provincie Utrecht ook successen te vieren: het druk befietste fietspad op de Jan Blankenbrug tussen Nieuwegein en Vianen wordt verbreed en Nieuwer ter Aa krijgt in 2030 een fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Het pontje blijft tot die tijd varen.
Straks ook in andere provincies?
Een bijeenkomst zoals deze, georganiseerd door de provinciale vertegenwoordiging van de Fietsersbond, is een waardevolle manier om afdelingen in een provincie kennis en ervaringen te laten uitwisselen. Van lokale successen tot gedeelde uitdagingen – samen kom je verder. Dit verdient zeker navolging in andere provincies. Dus, wie pakt de handschoen op?
Deel deze pagina
Een lijst met artikelen
-
Bedankt, vrijwilligers! Bedankt, vrijwilligers!
Zonder vrijwilligers zou de Fietsersbond niet kunnen bestaan, dus in het kader van ons 50-jarig bestaan hebben we ons best gedaan om ze persoonlijk te bellen en bedanken.
Gepubliceerd op: -
Gilbert Isabella afgetreden als burgemeester in Houten Gilbert Isabella afgetreden als burgemeester in Houten
Afgelopen dinsdagavond 11 maart is onze voorzitter Gilbert Isabella afgetreden als burgemeester in Houten.
Gepubliceerd op: -
Handboek wegontwerp buiten de bebouwde kom vernieuwd Handboek wegontwerp buiten de bebouwde kom vernieuwd
In januari 2025 is de vernieuwde editie van het ‘Handboek wegontwerp buiten de bebouwde kom’ uitgebracht.
Gepubliceerd op: