Op dinsdag 3 juni, Wereldfietsdag, presenteerden we samen met belangenbehartiger Bouwend Nederland een nieuw onderzoeksrapport gemaakt door Sweco. Fietsersbond is mede-opdrachtgever. Focus van het onderzoek: hoe staat het er eigenlijk voor met de fietsinfrastructuur van Nederland.
Na een eerdere succesvolle samenwerking met Bouwend Nederland en Sweco in 2023 werkten we afgelopen maanden aan een nieuw onderzoeksrapport. De analyse laat zien dat met gerichte aanpassingen, zoals het aanleggen van vrijliggende fietspaden, het verbreden van bestaande fietspaden en het verbeteren van oversteekplaatsen, aanzienlijke veiligheidswinst te behalen is.
Belangrijkste uitkomsten
Op veel plekken in Nederland zijn fietsroutes onveilig. Te smalle fietspaden, wegen met snelheden van 50, 60 en tot wel 80 kilometer per uur zonder aparte fietspaden en gevaarlijke oversteekplaatsen vormen een gevaar voor fietsers.
Het onderzoek van Sweco concludeert dat een eenmalige investering van ruim 2,3 miljard euro nodig is voor het realiseren van veilige fietsroutes in Nederland voor de drukste fietsroutes (met meer dan 150 fietsers per dag). Dit bedrag is nodig om aanpassingen te maken zoals het aanleggen van vrijliggende fietspaden, het verbreden van fietspaden of het verwijderen van parkeervakken langs fietspaden. Daar tegenover staat dat de veiligheid van fietsers wordt verbeterd en naar schatting ruim 10.000 verkeersgewonden en 220 verkeersdoden kunnen worden bespaard over een periode van 30 jaar.
Hiermee wordt gedurende die 30 jaar naar schatting 9,1 miljard euro aan kosten bespaard die gemoeid gaan met verkeersgewonden en verkeersdoden.
Het gehele rapport bevat naast veel cijfers, tabellen en kaartjes ook een uitsplitsing per onderwerp naar wegbeheerder. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke gemeenten, provincies en waterschappen nog wat te doen hebben in absolute zin, maar ook relatief. Ook is er aandacht voor de veiligheidsrisico’s per wegtype (50 km/u gemengd, 60 km/u gemengd, 80 km/u gemengd en vrijliggende fietspaden). Zeker het lezen waard.
Verder is er per provincie ook een los rapport opgesteld, waarin alle wegbeheerders uitgesplitst zijn, niet alleen de top 30.
Regionale overhandigingen
Dankzij de val van het kabinet konden we helaas niet meer het rapport rechtstreeks aan Tweede Kamerleden overhandigen. Echter hebben we wel op diverse plekken (deel)rapporten overhandigd aan gedeputeerden.
Zo overhandigden Hessel Heins-Wunderle (Regiomanager Regio Randstad Zuid bij Bouwend Nederland) en Esther van Garderen (directeur van de Fietsersbond) het rapport op 3 juni aan Frederik Zevenbergen (VVD), gedeputeerde provincie Zuid-Holland.

Die dag werd ook in Noord-Brabant het rapport overhandigd. Gedeputeerde Stijn Smeulders (Mobiliteit) nam het rapport in ontvangst uit handen van Kees van Rhijn (Fietsersbond provinciaal team Noord-Brabant), en Roelant Veldboer en Beatrice Dormans van Bouwend Nederland.
Gedeputeerde Smeulders liet weten: “Het rapport bevat ongelofelijk veel data die van pas gaat komen in onze overleggen met gemeenten en met het Rijk. Het laat ook zien dat we in Brabant nog een forse opgave hebben om de breedte van onze fietspaden op het gewenste kwaliteitsniveau te brengen. Dit rapport bewijst nog maar eens dat de baten van die investering altijd veel groter zijn dan de kosten. Iets dat al jaren bekend is maar te weinig wordt benadrukt.”

Op 4 juni overhandigden Alex van der Leest (Fietsersbond) samen met Sven Ammann en Joost Swaan (Bouwend Nederland) het rapport aan Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in provincie Noord-Holland.
Arthur van Dijk reageerde: “Fietsveiligheid is een belangrijk thema bij de provincie. We voelen niet alleen een verantwoordelijkheid voor onze provinciale fietspaden, maar ook voor die bij gemeenten. Daarom subsidiëren we jaarlijks de aanpassing van meerdere fietsknelpunten in de hele provincie. Het is goed dat ook andere partijen hier kritisch naar blijven kijken en hun bevindingen met ons delen. Alleen samen kunnen we het veiliger maken.”

In Friesland werd het rapport door Kees Mourits (Fietsersbond), Yannick Bos (Bouwend Nederland) en Michiel Dreijer (mobiliteitsambtenaar Dantumadiel) uitgereikt aan wethouder Kees Wielstra in Dantumadiel.
Kees Mourits vertelt: ‘We hebben er niet voor niets voor gekozen het rapport uit te reiken in Dantumadiel. Hoewel het de wethouder wat teleurstelde dat ze wat laag op de lijstjes stonden, gaf hij aan veel aandacht te besteden aan fietsroutes en -paden. Dat herken ik ook. Wielstra is echt een medestrijder als het gaat om meer mensen te laten fietsen, juist ook in combi met OV. Dantumadiel beschikt inmiddels ook over een intercity station Veenwouden met een prachtige ingerichte stationsomgeving met -voorzieningen. De combi fiets – OV wordt gepromoot. Daarvoor wordt nu geinvesteerd in een aantal doorfietsroutes in de gemeente. Naar meer 30 km langs de lange lintbebouwing is nog wel wat maatschappelijke weerstand.’

In de media
Ondanks de val van het kabinet kregen we toch veel aandacht in de media voor de publicatie van het rapport. Hieronder een (niet volledige) opsomming:
- Telegraaf
- Algemeen Dagblad
- Noord-Hollands Dagblad
- De Stentor
- RTV Utrecht
- Omroep Brabant (interview met Kees van Rhijn)
Vervolg
Op 10 juni staat nog een commissiedebat Verkeersveiligheid gepland in de Tweede Kamer. Onze inbreng richting Kamerleden is voornamelijk gericht op dit onderzoek en ons eerder gepubliceerde 30 campagne.
Verder werken we samen met onder andere Tour de Force, de Mobiliteitsalliantie en de Verkeersveiligheidscoalitie om voor én achter de schermen fietsveiligheid hoog op de agenda te krijgen/houden.
Deel deze pagina
Een lijst met artikelen
-
Fietsersbond Alphen aan den Rijn: ‘Invoering 30 km/u kan én moet veel sneller’ Fietsersbond Alphen aan den Rijn: ‘Invoering 30 km/u kan én moet veel sneller’
Fietsersbond Alphen aan den Rijn zet zich al jaren in voor 30 km per uur binnen de bebouwde kom. ‘De invoering kan én moet sneller!’
Gepubliceerd op: -
Fietsersbond Voorschoten: ‘Verlagen snelheid is speerpunt’ Fietsersbond Voorschoten: ‘Verlagen snelheid is speerpunt’
Fietsersbond Voorschoten pleit voor een goedkope aanpak, waarbij met relatief kleine ingrepen al een veiligere situatie gecreëerd kan worden.
Gepubliceerd op: -
Fietsersbond Beuningen: ‘Situatie op de Wilhelminalaan is gevaarlijk’ Fietsersbond Beuningen: ‘Situatie op de Wilhelminalaan is gevaarlijk’
De situatie op de Wilhelminalaan onderstreept de noodzaak van snelle invoering van 30 km/u in Beuningen.
Gepubliceerd op: