Na de Raadsverkiezingen: meer kansen voor de fiets?

Door Wim Bot; Uit Ketting Nieuwsbrief

Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen was er relatief veel aandacht voor de fiets. Op dit moment is het nog te vroeg om te zeggen of dat ook tot collegeprogramma’s met veel aandacht voor de fiets gaat leiden. Afdelingen van de Fietsersbond kunnen in de publiciteit en in gesprekken in ieder geval gebruik maken van twee landelijke publicaties en ontwikkelingen.

Nota D66

Opmerkelijk is dat D66 als landelijke partij kwam met een fietsactieplan bij gemeenteraadsverkiezingen. Zij ziet er blijkbaar een belangrijk profileringspunt in. Voor zover wij  weten is dat nog niet eerder gebeurd. Het is mede een resultaat van goede contacten van de Fietsersbond met de Tweede-Kamerfractie van de partij en met raadsleden in Den Haag en vooral Utrecht.

D66 is nu in veertig steden de grootste partij geworden en heeft daarmee het initiatief bij de collegeonderhandelingen. Denk aan Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Delft, Leiden en vele andere plaatsen. D66 kan de eigen voorstellen uit Groen licht voor de fiets dus eenvoudig inbrengen in de onderhandelingen en de Fietsersbondafdelingen kunnen de partij daarop wijzen en de uitkomsten van de onderhandelingen daaraan toetsen.

De punten die D66 voorstelt zijn:

  1. Meer fietsenstallingen bij stations;
  2. Bereikbare fietsenstallingen in de binnenstad;
  3. Doorfietsroutes met zo min mogelijk kruispunten;
  4. Groene golf waar mogelijk, minder stoppen voor rood;
  5. Veilig fietsen bij school;
  6. Weeg de fiets volwaardig mee bij plannen voor nieuwe wegen
  7. Maak fietsen naar het werk aantrekkelijker
  8. Verbeter de aansluiting op bus, tram, metro, trein en auto
  9. Laat mensen meedenken over fietsbeleid
  10. Verzamelpunten voor weesfietsen

Lees meer in : Fietsplan D66

Brochure duurzaam mobiliteitsbeleid voor gemeenten

Alle gemeenten hebben onlangs een brochure ontvangen over duurzaam mobiliteitsbeleid. De Fietsersbond heeft er aan bijgedragen, samen met onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Alle thema’s in de brochure  zijn voor iedereen van belang, want ieder wil een goede gezondheid, schone lucht, een prettige leefomgeving zonder parkeerproblemen, betaalbare energie en geen klimaatproblemen.

De VNG (in haar ledenbrief van 12 maart) en KpVV (Kennis Platform Verkeer en Vervoer) roepen wethouders en raadsleden op deze thema’s mee te nemen bij de komende college-onderhandelingen. Daar kan de Fietsersbond goed bij aansluiten. Zie vooral hoofdpunt no.2 “Verder met de fiets of lopen” (blz 9).

De brochure is ook uitwerking van het vorig jaar verschenen Energieakkoord. Dit akkoord is mede ondertekend door Fietsersbond en VNG. Dus ook de VNG heeft zich aan de doelstellingen uit het Energieakkoord, waaronder een grote groei van het fietsaandeel, gecommitteerd.

Meer over het Energieakkoord

De coalitieakkoorden kunnen door de Fietsersbond-afdelingen worden getoetst aan de doelstellingen uit het Energieakkoord en de voorstellen uit de brochure.

Stand van zaken

Op dit moment zijn de collegeonderhandelingen nog volop aan de gang en is het te vroeg om al conclusies te trekken. Duidelijk is wel dat er in veel steden coalities met vier of vijf partijen nodig zijn en dat de politieke samenstelling erg wisselend lijkt te worden. In Amsterdam en Utrecht zijn D66 en GroenLinks de kern van een nieuwe coalitie en zoeken ze daar partners bij, Nijmegen krijgt een zeer links college van SP, GroenLinks, PvdA en de Nijmeegse fractie, in Rotterdam onderhandelen daarentegen Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA. In Den Haag onderhandelen maar liefst acht partijen.

pdf ⋅ 191 KB

Fietsplan D66 – Gemeenteraadsverkiezing 2014

Download

Categorieën