Terugblik ledendag 3 februari

Zaterdag 3 februari bruiste het van energie op de ledendag in de Prodentfabriek in Amersfoort. We hadden in de uitnodiging gevraagd een introducé mee te nemen, liefst een jongere (je mocht samen niet ouder dan 100 zijn). Daar hebben jullie gehoor aan gegeven! Er waren maar liefst 150 mensen, dat is zeker twee keer zoveel als anders, waaronder ook een aantal enthousiaste jongeren. Hieronder een kort verslag en linkjes naar het videoverslag en de presentaties van het Toekomst van de Fietsersbond spel dat we ’s middags speelden.

 

25260619017_cf3413ee17_k

Wereldreizen en Fixie Brothers

De indeling van de dag verschilde van de gebruikelijke ledendag. We begonnen de dag met een inspirerend, grappig verhaal van wereldreiziger Henk van Dillen die op een tweedehands fiets de hele wereld over fietst. De dag erna vertrok hij naar Rusland om van daaruit naar Noorwegen te fietsen Met een tentje! Hij is inmiddels op pad, maar het valt niet mee. Er ligt veel sneeuw zodat hij af en toe, enorm tegen zijn zin, de trein moet nemen. Hij legde mooi de link met het veranderingsproces waar de Fietsersbond voor staat. Je begint aan een grote reis, maar je weet niet wat je onderweg tegenkomt. De workshops en de verenigingsraad vonden tegelijkertijd plaats. Wie geen zin had in vergaderen kon een cursus fiets reparatie volgen bij de Fixie Brothers, een jong bedrijf dat niet alleen hippe fietsen maakt maar ook op een vernieuwende manier onderneemt of vakantie inspiratie op doen bij de lezing van de Treinreiswinkel. Je kon ook bij Fietsersbond medewerker en fietsfanaat Marina van Dijk je kennis bijspijkeren over online nieuwsbrieven of bij onze eigen TestKees tips en trucs over je fiets verzamelen. De eerste reacties waren zo positief dat we de ledenraad in juni op een vergelijkbare manier gaan organiseren.

Bron: vimeo.com

Toekomst van de Fietsersbond

Na het ochtendprogramma was er ’s middags een plenaire activiteit: het grote Toekomst van de Fietsersbond Spel. De opdracht was kort gezegd: “Een anonieme investeerder op het terrein van mobiliteit wil met een slim en concurrerend concept de wereld duurzamer en gezonder maken. De fiets speelt een centrale rol in het idee. Je krijgt de vrije hand om een ‘beweging’ op poten te zetten (een soort alternatieve Fietsersbond)”. In de zaal hingen en stonden 20 flapovers waar je je ideeën op kwijt kon. Die stonden in korte tijd vol met creatieve, verassende en inspirerende plannen. Er waren heftige discussies, koortsachtige gesprekken en vooral veel plezier. Het enthousiasme en de betrokkenheid waarmee iedereen aan de slag ging, was geweldig om te zien. Acht groepjes presenteerden hun plan op het podium. Daaronder was het idee een politieke Partij voor de Fiets (PvdF) op te richten, iedere fietser een dubbeltje per gefietste kilometer terug te geven, een community van hipsters met de naam ‘niet lullen maar fietsen’ en Bike Snapp een app die fietsers bijvoorbeeld voorrang bij het stoplicht geeft. We hebben er een kort videoverslag van gemaakt, dat kan je hier terugkijken. Wil je de presentaties bekijken? Dat kan hier. In dit document staat een linkje waarmee je de acht presentatie op video kunt terugkijken.
Het Toekomst Spel krijgt een vervolg in de vorm van acht Fiets Cafés die we de komende maanden organiseren. We nodigen opnieuw iedereen uit om mee te praten over de toekomst van de vereniging. Klik hier voor meer informatie en om je voor een van de café’s op te geven.

vnd.openxmlformats-officedocument.presentationml.presentation ⋅ 5 MB

Flipovers-Toekomst-Spel

Download

Waarom praten over de toekomst?

De Fietsersbond is een succesvolle en bloeiende vereniging, zowel landelijk als lokaal. We hebben in de afgelopen 43 jaar enorm veel bereikt voor de Nederlandse fietsers. Net als veel andere verenigingen en vrijwilligersorganisaties in Nederland merken we dat het moeilijk is om nieuwe leden te werven en vrijwilligers te vinden. Is een vereniging nog wel van deze tijd? Hoe houden we mensen betrokken op een nieuwe, frisse manier? Hoe zorgen we dat we niet vergrijzen, maar ook jongeren aan ons weten te binden? Daarover gaan we dit jaar met de leden in gesprek.

Categorieën