Deurnese dwangsom voor extra fietsbeugels

Op 14 juni 2018 heeft de gemeente Deurne in het winkelcentrum Wolfsberg 6 fietsbeugels geplaatst en direct in gebruik genomen. Alle fietsbeugels zijn voorzien van stickers van de Fietsersbond, want de fietsbeugels zijn door de Fietsersbond betaald.

D71_8707_edited-1-bew

Hoe is de Fietsersbond aan dit geld gekomen? Dit verhaal start in mei 2016. De gemeente Deurne heeft bij een uitrit van een bedrijf aan de Liesselseweg het traject van een fietspad veranderd. Fietsers moeten twee keer omrijden om vrachtwagens een beter overzicht te geven op de doorgaande weg. De Fietsersbond heeft tegen het verkeersbesluit bezwaar aangetekend, omdat we vinden dat het beter kan. Helaas is ons bezwaar in januari 2017 ongegrond verklaard. Maar omdat dit gemeentebesluit ruim na de wettelijke termijn is genomen heeft de afdeling aan de gemeente een dwangsom gevraagd. Die is opgelopen tot €700,- en in april 2018 betaald.

Wat te doen met dit bedrag? In april 2017 zijn er tijdens een ledenbijeenkomst vier mogelijke bestemmingen gevonden. Bij de leden bleek de meerderheid voorkeur te hebben voor het verbeteren van de fietsenstalling bij de Lidl. Na overleg bleek dat zij de parkeerplaats gingen renoveren en een betere stalling zouden maken met fietsbeugels.

In november 2017 zijn de Deurnese leden opnieuw geraadpleegd. De €700,- dwangsom wordt nu besteed aan uitbreiding van de fietsbeugels bij de AH in het winkelcentrum Wolfsberg. Omdat de gemeente Deurne hier al fietsbeugels heeft geplaatst hebben we de vraag over “onze” fietsbeugels aan hen voorgelegd. Samen met de winkeliers hebben we de plaats van de fietsbeugels bepaald. De gemeente heeft hierna alle medewerking verleend. Nu zijn “onze” 6 fietsbeugels geplaatst voor de winkels van Bukkems Schoenen en Bruna.

Eind goed, al goed? De situatie op de Liesselseweg is helaas niet verbeterd maar Deurne heeft er wel 6 fietsbeugels bij. Via een dwangsom is het budget voor fietsvoorzieningen in de gemeente Deurne met €700,- verhoogd. Zelfs iets meer, want de gemeente Deurne is zo sportief om de plaatsingskosten van de fietsbeugels voor hun rekening te nemen.

 

D71_8719_edited-2-bew

Categorieën