100 miljoen voor verkeersveiligheid!

SPV investeringsimpuls gaat weer open

220419_MINIW_Illustratie-700×521

Van 1 juli t/m 1 oktober 2022 kunnen gemeenten, provincies, waterschappen en vervoerregio’s (wegbeheerders) weer geld (100 miljoen totaal!) aanvragen bij het Rijk voor het nemen van verkeersveiligheidsmaatregelen.  Deze zogenoemde Investeringsimpuls SPV werd al eenmaal eerder opengezet en heeft vooral veel fietsinfrastructuur verbeterd.

Investeringsimpuls Verkeersveiligheid tweede tranche (2022-2023)

Het Rijk heeft voor de komende tien jaar €500 miljoen beschikbaar om een impuls te geven aan het verbeteren van de verkeersveiligheid van provinciale, gemeentelijke en waterschapswegen. Het geld wordt in verschillende tranches besteed.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt inmiddels aan de tweede tranche van de Investeringsimpuls Verkeersveiligheid. De tweede tranche wordt naar verwachting opengesteld op 1 juli 2022. Tot en met 1 oktober 2022 kan een aanvraag worden ingediend.

Dat betekent dat er €100 miljoen beschikbaar komt voor de jaren 2022 en 2023 gezamenlijk. Op basis van cofinanciering, dat betekent dat het Rijk 50% van de projectkosten op zich neemt.

Wat kun je er mee?

Veel overheden weten al van het bestaan van deze gelden af, maar sommigen niet! Je kunt dus je mobiliteits-/verkeers-/fietsambtenaar er op wijzen dat het Rijk 50% mee financiert met veel maatregelen.

Voorbeelden daarvan zijn:

  • Inrichten van veilige oversteken
  • Aanleggen 30km/u-zones
  • Realiseren van vrijliggende fietspaden

En nog veel meer, een volledig overzicht vind je hier (bijlage 1 op pagina 5 & 6)

Eerste tranche

210420_MinIenW_Infographic_website_versie-1920-1536×829

De eerste tranche van deze regeling (2020 & 2021) heeft al veel positieve en concrete impact gehad voor de fietser. Voor meer informatie daarover kun je klikken op de afbeelding hierboven.

We blijven natuurlijk de gang van zaken kritisch volgen en kijken naar manieren om dit potje te vergroten. Want ook met deze regeling gaat het niet snel genoeg!

 

Meer informatie over de regeling, eerdere besteding, bijbehorende kamerbrieven en precieze details kun je vinden op: https://investeringsimpulsspv.nl/

Mocht je nog vragen hebben, schroom dan niet om te mailen naar: [email protected] 

Categorieën

Ross Goorden – Fietsersbond – klein formaat

Ross Goorden

Beleidsadviseur Ruimte & Mobiliteit