Ontwerpprincipes 15-minutenstad

Laat weten wat je er van vindt!

210929_Website_15 minutenstad

STOP, STOMP, Trias Mobilica, Nabijheid, 15-minutenstad, 10-minutenstad en andere termen. Je hebt er vast een aantal voorbij zien komen in beleidsdocumenten. Maar wat betekent het nou echt? Hoe kun je het toepassen?

Primeur op het Fietsfestival

De Fietsersbond doet samen met Wandelnet en adviesbureau Rebel onderzoek naar de  toekomst van Nederlandse steden. Hoe kunnen we het 15-minutenstad-concept verder brengen en vooral concreet maken?

Op het Fietsfestival afgelopen zaterdag werden de eerste bevindingen van dit project gepresenteerd. In een betonkolos aan de Meeuwenlaan in Zwolle, op vijf minuten fietsen van de festivallocatie, werd onder kritisch toezicht van leden en inwoners van Zwolle de eerste ontwerpprincipes toegelicht. Vervolgens werd toelichting gegeven op de plannen die Dura Vermeer en BPD hebben voor het herontwikkelen van het gebied waar de presentatie plaatsvond.

Mens centraal in gebiedsontwikkeling

Mede aan de hand van de opgestelde ontwerpprincipes kan de fietser en de voetganger (en daarmee de mens) een veel centralere plek in de stad krijgen. Vanuit een mobiliteits- en ruimtelijke ordeningsbril hebben Wandelnet, Rebel en de Fietsersbond een eerste aanzet gemaakt voor het ontwerpen van de ideale 15-minutenstad. Graag horen we van jullie wat jullie denken, waar aanscherpingen mogelijk zijn en of we nog zaken missen.

vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document ⋅ 61 KB

Ontwerpprincipes 15-minutenstad – Concept eind juni 2022 – Rebel, Wandelnet & Fietsersbond

Download

Laat van je horen!

Feedback kunnen jullie mailen naar [email protected] en wordt sowieso meegenomen in de verdere uitwerking van dit stuk richting een “whitepaper” dat gepubliceerd gaat worden. Het Fietsfestival was de eerste presentatie, maar ook op het Voetgangerscongres en andere bijeenkomsten dit najaar gaan we verder met aanscherpen. Op dit moment kijken we ook naar het organiseren van een bijeenkomst voor experts en geïnteresseerden, specifiek voor dit thema. Daarover volgt later meer.

Categorieën

Ross Goorden – Fietsersbond – klein formaat

Ross Goorden

Beleidsadviseur Ruimte & Mobiliteit