Meefietslijn keert terug! Bij jouw afdeling?

Fietsersbond-AnnavanKooij1

Na vele verzoeken (intern en extern!) keert deze november de Meefietslijn terug. Social designers Maartje en Lisa zijn weer van de partij om veilig fietsen in het donker op de agenda te zetten.

Meefietslijn?

In 2020 vond de eerste editie plaats van de Meefietslijn in Utrecht. Social designers Maartje en Lisa hebben het concept ontworpen en vonden een plekje bij station Vaartsche Rijn. Van daaruit lopen een aantal fietsroutes door vaak als onveilig ervaren gebieden door de stad.

Mensen konden (handsfree) bellen met ‘meefietsers’, die live een babbeltje maakten. Zo voel je je niet alleen en kun je een stuk lekkerder door het donker fietsen. Tegelijkertijd werd veel informatie opgehaald over de betreffende routes, win-win dus!

Hier lees je het volledige nieuwsbericht van destijds: De Meefietslijn – Fietsersbond

In jouw gemeente?

Nu zoeken we naar afdelingen die mee willen organiseren. Dus wil je fietsen in het donker op de agenda zetten in jouw gemeente? Dit is de ideale kans hiervoor! Vanuit het Landelijk Bureau denken we mee over de ideale locatie, het betrekken van (lokale/regionale) media en goede oplossingen om nog veiliger door jouw gemeente te kunnen fietsen. Niet alleen overdag, maar juist bij slecht weer, in het donker en door meer afgelegen gebieden.

We zijn dus op zoek naar afdelingen die hier enthousiast van worden en uitvoering aan willen geven medio november. Het gaat om één avond waarin onze social designers naar een van tevoren besproken plek komen om fietsers de Meefietslijn aan te bieden. Daarbij verwachten we ook assistentie vanuit de afdeling.

Veilig in het donker fietsen?

Fietsersbond-illus-Fietsstad_vierkant_DONKER

De Fietsersbond heeft als toekomstdroom dat in 2040 alle fietsers 24 uur per dag veilig en onbekommerd kunnen fietsen waar ze maar willen. Dat betekent ook: sociale veiligheid. Geen unheimische routes meer waar je op je hoede moet zijn voor potentiële belagers.

We zoeken dit jaar dus ook naar plekken juist in het buitengebied, misschien wel een slechtverlichte route naar een middelbare school die in de winter gevaarlijk aanvoelt. Of een bepaalde route door een park of over een bedrijventerrein. Laat het dus vooral weten!

Naast de Meefietslijn zullen we de hele maand november een enquete over fietsen in het donker uitzetten onder fietsers in Nederland. Zo krijgen we beter inzicht in waar de uitdagingen de komende jaren liggen en gericht met overheden aan de slag.

Ja wij doen mee!

Geweldig! Neem dan contact op met [email protected]

 

Categorieën

Ross Goorden – Fietsersbond – klein formaat

Ross Goorden

Beleidsadviseur Ruimte & Mobiliteit