Straat herinrichten en AI?

Makkelijk aansprekende beelden maken voor de lobby

reinvent your street

Vele zullen de prachtige geanimeerde beelden van Jan Kamensky herkennen. Een bekende autogoot ergens in het buitenland beeldend opnieuw inrichten als een groen, fiets- en wandelvriendelijk gebied. Nu is er een laagdrempelige manier om dat ook zelf te kunnen doen!

Kunstmatige Intelligentie

Steeds meer hoor je over kunstmatige intelligentie, ook wel AI (artificial intelligence) als ChatGPT, Dall-E en meer cryptische afkortingen. Maar wat heb je er nou in de praktijk aan? Naast dat je een Chat-AI kunt vragen om een mailtje of brief voor je te typen, kun je tegenwoordig ook plaatjes laten genereren door slimme computerprogramma’s.

Nu hebben we daar vanuit het landelijk bureau al best wel wat interessante experimenten mee gedaan. Hieronder zie je een voorbeeld vanuit de software Dall-E van OpenAI, die we vroegen om een plaatje van een fietsendiefstal te maken. Maar als je goed kijkt zie je toch dat het slot wel op een rare plek zit.

DALL·E 2023-10-18 12.02.40 – Photo of a Dutch city street_ A picturesque canal flows along the side, with historic townhouses lining its banks. Multiple bicycles are parked along

Dutch Cycling Lifestyle

Echter is er nu uit de koker van onze holland.com toerismepromotie een tool ontwikkelt om mensen uit het buitenland hun straat iets ‘Nederlandser’ te laten maken. Maar dat kun je natuurlijk ook doen voor Nederlandse straten, met best interessant resultaat.

Dat kan handig zijn om bij een aankomende herinrichting van een straat of gebied, de beeldvorming een beetje te beïnvloeden. Een goed plaatje zegt vaak meer over wat je als belangenorganisatie wilt dan een lange brief. Deze website geeft je een laagdrempelige en gratis manier om straten er groener/mensvriendelijker uit te laten zien.

Hieronder zie je een viertal opties die de tool binnen 10 seconde heeft gegenereerd voor de Nicolaas Beetstraat in Utrecht, met links het landelijk bureau in beeld.

reinvent your street 2

Ga jij er ook mee aan de slag? Krijg je interessante uitkomsten? Levert het iets op in je lokale lobby? Hou ons dan op de hoogte! Zet ons in de (b)cc van een inspraakreactie via [email protected]

Categorieën

Ross Goorden – Fietsersbond – klein formaat

Ross Goorden

Beleidsadviseur Ruimte & Mobiliteit