Belangrijkste uitkomsten vrijwilligersenquête

Wat vinden vrijwilligers zelf?

In 2023 hielden we een enquête onder vrijwilligers. 119 vrijwilligers vulden de enquête in. Het betrof 90 afdelingen, waaronder afdelingen, onderafdelingen en provinciale afdelingen. We vroegen de vrijwilligers wat ze onder een ideale afdeling verstaan. Bedankt voor het invullen. Lees hieronder een samenvatting van de resulaten. WIl je gehele onderzoek krijgen? Mail dan naar [email protected].

 

Een ideale afdeling bestaat uit een groep diverse mensen. Ze werken goed samen, hebben verschillende talenten en voldoende deskundigheid.

Wat zijn de grootste uitdagingen?

Om te beginnen met een positief punt: Gelukkig heeft een groot gedeelte van de afdelingen kennis over het mobiliteitsbeleid in de gemeente. Er is ook voldoende menskracht en kennis beschikbaar voor lobby.

De grootste uitdagingen zijn: Te veel afdelingen hebben weinig kennis over vormgeving. Tip: Dit kan ook worden ingehuurd vanuit het afdelingsbudget. Ook over het opzetten van acties en campagnes ontbreekt menskracht en kennis. Daarnaast onbreekt kennis over het samenwerken tussen vrijwilligers en het aantrekken van nieuwe vrijwilligers.

 

een persoon kennis over

Een vierde punt waar kennis op ontbreekt is het werven en inwerken van vrijwilligers, maar afdelingen lijken dit ook niet te missen. Al is er tegelijkertijd wel meer behoefte aan vrijwilligers.

De focus van afdelingen ligt over het algemeen op Beleid/lobby. Het gevoel is dat met constructief samenwerken je meer bereikt dan met een actie over een bepaald kruispunt. Helaas zijn er veel afdelingen die zich niet altijd goed gehoord voelen door de gemeente bij hun lobby acties.

Dit onderzoek heeft veel inzicht gegeven in de behoeftes en prioriteiten van afdelingen. Bedankt hiervoor. De ideale afdelingen komen dichterbij, maar we hebben ook nog een heel stuk te gaan. Samen gaan we hiermee aan de slag. Vanuit het landelijk bureau kijken we hoe we jullie kunnen helpen. En jullie zetten je elke dag weer hard in.

Wil je het gehele onderzoek opvragen? Dan kun je mailen naar: [email protected]

Categorieën