Webinar ‘Fiets en inclusie: de stilstaande fiets’ terugkijken

fiets_trap
Bron: www.youtube.com

In het webinar ‘Fiets en inclusie: de stilstaande fiets’ werden de uitdagingen en lessen rond fietsparkeren voor mensen met een beperking of aangepaste fietsen besproken.
Simone Jorink (Movaris) benadrukte het belang van toegankelijkheid bij inpandige fietsenstallingen, dit wordt vaak niet meegenomen in het ontwerpproces (08:45).
René Dronkers (Bikenine) gaf uitleg over de ontstaansgeschiedenis van de ondergrondse fietsenstalling Leidseplein in Amsterdam, daar hebben mensen met een speciale fiets geen toegang door de trap. De gemeente koos destijds niet voor een toegankelijkere optie als een roltrap, rolbaan, hellingbaan of lift (20:50).
Karlijn Janssen van de Fietsersbond gaf voorbeelden van inclusief stallen en hoe gemeenten omgaan met stallen voor mensen met een beperking (37:25). Het rapport ‘Fietsers met een beperking verdienen meer aandacht’ is hier te downloaden.
Sarah Boshuizen en Matia Kosters van de Gemeente Groningen vertelden over toegankelijke stallingsplekken in het centrum van Groningen en het gebruik van fietsstickers voor speciale groepen zoals zorgpersoneel (53:30).
De presentaties zijn hier te downloaden.
Wil je nog meer lezen over het thema toegankelijkheid? Op de website van het Kennisnetwerk Toegankelijk staan de laatste nieuwtjes, kennisproducten en een overzicht van komende bijeenkomsten..
Bron: Fietsberaad

Categorieën