Geef de straat terug!

In 2019 startte de Fietsersbond de campagne Geef de straat terug. De centrale boodschap is: Er is te weinig ruimte op straat. Geef de straat terug aan de mensen. Om te wandelen, om te fietsen, om te bewegen en om te leven. In 2022 gaan we hiermee door.

facebook_visual (1)

Op 26 mei startte de Fietsersbond de campagne Geef de straat terug. We vroegen mensen de petitie te ondertekenen en op te geven welke straat zij terug willen krijgen – uiteraard symbolisch bedoeld. En het hoeft uiteraard niet per se je eigen straat te zijn. Ons doel was 25.000 handtekeningen binnen te halen. Ook willen we dik stratenboek maken. Dat we namens fietsend Nederland willen aanbieden aan de regering.

De straten tot nu toe

Hieronder vind je een overzicht van de straten die tot nu toe zijn ingezonden. Bekijk welke straten in jouw omgeving genoemd zijn.

Nog even geduld
In 2022 blazen we de campagne nieuw leven in. Hier hebben we jullie hulp bij nodig. Tegen die tijd horen jullie van ons hoe afdelingen hieraan kunnen meedoen.

De aanleiding: corona
De belangrijkste aanleiding voor de campagne is de coronacrisis. In de hele wereld worden vergaande maatregelen genomen om de openbare ruimte vriendelijker te maken voor fietsers en wandelaars.

Hier in Nederland moeten we er hard voor vechten. Maatregelen laten lang op zich wachten, komen maar mondjesmaat en zijn lang niet zo vergaand als in het buitenland. En het was al druk op straat voor wandelaars en fietsers. Niet voor niets pleit de Fietsersbond voor een verlaging van de snelheid en drie netwerken voor fietsers.

De roep om actie wordt groter bij het publiek en de journalistiek. Dat werkte ten tijde van de oliecrisis ook goed; laten we het nog een keer proberen! De centrale boodschap is: Er is te weinig ruimte op straat. Geef de straat terug aan de mensen. Om te wandelen, om te fietsen, om te bewegen en om te leven.

Het recht van de sterkste
In het voorjaar van 2019 verscheen ook het boek Het recht van de snelste van Marco te Brömmelstroet (Fietsprofessor) en Thalia Verkade (journaliste voor de Correspondent). Hierdoor nam de verwachten voor het verkeer en de inrichting van de openbare ruimte verder toe. Thalia Verkade promoot de campagne inmiddels heel actief.

De Fietsersbond voert de campagne uit met Wandelnet, MensEnStraat, Milieudefensie, Natuur&Milieu en Urgenda. Ook Longfonds steunt de campagne.

Bron: www.youtube.com