Hoe werken afdelingen en onderafdelingen?
Hoe werken afdelingen en onderafdelingen?
Een afdeling handelt op gemeentelijk niveau en spreekt de gemeente aan volgens de doelstelling van de vereniging: de kwaliteit van het fietsen verbeteren en meer ruimte voor de fiets, zowel letterlijk (op straat) als figuurlijk (aandacht en waardering).
In de praktijk zijn afdelingen dus vooral bezig met het behartigen van de belangen van de dagelijkse fietser. Die belangen zijn: samenhangende, snelle, comfortabele, directe en veilige fietsroutes. Maar ook goede kwaliteit van de fietsvoorzieningen, goede aansluitingen op het openbaar vervoer, kwalitatief goede en veilige fietsenstallingen kunnen aandacht nodig hebben.
Afdeling of onderafdeling
De verschillen tussen een afdeling en onderafdeling op een rij.
Een afdeling:
- heeft minimaal 15 leden, waaronder een voorzitter, secretaris en penningmeester, en verder een postadres
- moet worden erkend door de ledenraad; dit orgaan beslist ook over het vaststellen en wijzigen van afdelingsgrenzen
- heeft stemrecht op de ledenraad
- heeft financiële rechten en plichten
- is geen eigen rechtspersoon. Dat betekent dat voor het voeren van bezwaar- en beroepsprocedures een machtiging bij het landelijk bureau moet worden aangevraagd.
Een onderafdeling:
- bestrijkt een deelgebied van een afdeling
- hoeft geen (volledig) bestuur te hebben
- heeft geen eigen financiële middelen
- heeft geen eigen stemrecht op de Ledenraad
Onderafdelingen kunnen door een afdeling ingesteld (of opgeheven) worden, natuurlijk in overleg met de gegadigden voor zo’n onderafdeling zelf. Als de actieve kern van een onderafdeling groeit en deze tenminste een volledig bestuur kan leveren, kan bij het landelijk bureau een verzoek tot verzelfstandiging worden ingediend.
Op deze site wordt ‘afdeling’ ook voor onderafdeling gebruikt, alleen bij duidelijke onderlinge verschillen worden ze apart benoemd. Naar hun gemeenten of andere wegbeheerders toe gelden alle onderafdelingen gewoon als afdelingen!
Advies en hulp door landelijk bureau
(Onder)afdelingen worden inhoudelijk bijgestaan door de medewerkers van Team Vrijwilligers. Zij zijn het directe aanspreekpunt en kunnen afdelingen met veel zaken helpen. Hun kennis en ervaring loopt van algemene bestuurlijke en praktische informatie tot beleidsmatige advisering bij specifieke verkeerskundige problemen.