Stage onderzoek naar fietspaaltjes door heel Nederland

Vrijwel géén enkel paaltje in Nederland goed ingericht

WhatsApp Image 2022-04-20 at 5.10.48 PM

Paaltjes, hekken en andere obstakels op het fietspad zorgen vaak voor veel problemen. Niet alleen staan ze op gevaarlijke plekken, maar ook vormen ze een hindernis voor driewielfietsen, fietsaanhangers en bakfietsen. Na eerder onderzoek naar juridische context weten we nu ook meer over de algemene staat van ‘het paaltje’ in Nederland. Hoog tijd om actie te ondernemen!

Vandaag was de eindpresentatie van Thomas Koomen op kantoor bij het Landelijk Bureau. Hij heeft de afgelopen 10 weken, net als veel afdelingen dat ook doen, onderzoek gedaan naar fietspaaltjes. Mede op basis van zijn onderzoek gaan we dit najaar aan de slag met een campagne om zoveel mogelijk paaltjes door heel Nederland van de weg te krijgen óf fatsoenlijk ingericht.

Want van de ruim 270 paaltjes door hele diverse gemeentes in het land bleek er vrijwel geen enkele helemaal aan de richtlijnen van het CROW te voldoen. Terwijl de impact van een botsing grote gevolgen kan hebben.

In de bijlage lees je het eindrapport van zijn meewerkstage, op basis van Thomas zijn aanbevelingen gaan we zeer binnenkort ook in gesprek met het CROW om de richtlijnen te verhelderen. Eerder deed ook Eline de Geus onderzoek naar de juridische context van paaltjes, ook dat nemen we mee in de vervolgstappen.

 

Lees het rapport van Thomas

pdf ⋅ 2 MB

Rapport ‘paal en perk aan de paal’

Download

Bekijk het interactieve dashboard

Interactief dashboard

Campagne

Na de zomer gaan we starten met een landelijke campagne, om aandacht te vestigen op dit makkelijk op te lossen probleem. Daarbij denken we aan aansprekende communicatie, benaderen van onderhoudsafdelingen van wegbeheerders, ‘paaltjesvrije gemeente’, fietspaaltjes en hekken aankleden en nog veel meer.

Maar we zijn ook op zoek naar jullie input, dus heb jij leuke ideeën over hoe we samen met de afdelingen zoveel mogelijk paaltjes kunnen verwijderen/goed inrichten? Laat het dan weten via [email protected]

Lees meer over het onderzoek van Eline

Afbeelding1

Dossier Fietspaal: een onderzoeksstage

Mijn naam is Eline de Geus ik ben vierdejaarsstudent Integrale Veiligheidskunde aan de… Lees meer

Categorieën

Ross Goorden – Fietsersbond – klein formaat

Ross Goorden

Beleidsadviseur Ruimte & Mobiliteit