1,1 miljard voor de fiets toegezegd door Rijk, provincies en gemeenten

Uitkomst Mirtoverleggen: 10% voor de fiets!

WhatsApp Image 2022-11-15 at 09.11.00

Op 14 november kwam naar buiten welke afspraken er zijn gemaakt tussen Rijk, provincies, gemeenten en de vervoerregio’s. Daar zit een fenomenale 10% van het budget voor fietsmaatregelen bij. In dit stuk vind je meer informatie over wat deze projecten zijn en kun je verder de inhoud in.

Bedragen

In totaal 1,1 miljard! Dat was de inzet voor de Tweede Kamerverkiezingen, een miljard voor de fiets. Dat is gebaseerd op ongeveer 780 miljoen van het Rijk en per project de toegezegde cofinanciering vanuit de ‘regio’ (gemeenten, provincies, vervoerregio’s). Vaak moeten deze bedragen nog wel door gemeenteraad of provinciale staten, maar is dit al grotendeel vastgelegd in bestaande plannen en bestuurders hebben niet voor niets onderhandeld.

Dit bedrag is inclusief de toegezegde bedragen van voor de zomer in het BO Leefomgeving, van 370 miljoen. Daarover lees je hiernaast meer ->

Kamerbrief en stukken

De 1,1 miljard voor de fiets is opgebouwd langs twee lijnen, die nu tegelijk naar buiten zijn gebracht. Een daarvan is de versnellingsafspraken voor woningbouw, vervolg op de al gemaakte afspraken tijdens het BO Leefomgeving (BOL) van juni 2022.

Het tweede deel zijn afspraken voor projecten ingebracht in het BO Mirt, los van de versnellingsafspraken, dus meer ‘algemene’ infrastructuurprojecten.

Hieronder staan downloads van de betreffende Kamerbrief van de ministers, de lijst met versnellingsafspraken en de afsprakenlijst van BO Mirt:

pdf ⋅ 1.017 KB

bestuurlijke-overleggen-mirt-9-10-en-11-november-2022-voortgang-mirt-moties-en-toezeggingen-mirt

Download

pdf ⋅ 199 KB

lijst-tweede-ronde-versnellingsafspraken

Download

pdf ⋅ 754 KB

afsprakenlijst-bo-s-mirt-2022

Download

fietsinfrastructuur-investeringen-e1668500602907-690×366

Naar aanleiding van deze bekendmaking brachten we ook dit nieuwsbericht naar buiten:

Ruim 1,1 miljard euro voor fietsinfrastructuur – Fietsersbond

Vervolg

Al met al een prachtige uitkomst dus voor de fiets. Uiteraard zijn er nog stappen te nemen, voornamelijk voor de afsprakenlijst uit de BO’s Mirt, waar we als Fietsersbond zeer scherp op gaan zijn.

Mocht je nog vragen hebben, schroom dan niet om contact op te nemen met Wim of Ross.
[email protected]
[email protected]

 

Categorieën

Ross Goorden – Fietsersbond – klein formaat

Ross Goorden

Beleidsadviseur Ruimte & Mobiliteit