Fietsen buiten de kom, juist daar aan de slag!

Nieuwe kennis over fietsen in het landelijk gebied

43271416892_d61bf8e8da_c

Steeds vaker krijgen we vragen van afdelingen (en fietsers) over waarom de fiets eigenlijk geen voorrang heeft buiten de kom of hoe het zit met hoge snelheden van auto’s op smalle wegen. Daarom is afgelopen halfjaar uitgebreid onderzoek gedaan naar fietsen in het landelijk gebied, hoe zit dat nou?

Stikstof

Directe aanleiding voor het onderzoek van Suzanne was de stikstofdiscussie. Een maatschappelijk beladen discussie, die vooral over de uitstoot van boeren gaat. Maar eigenlijk een bredere insteek zou moeten hebben. Want als een boer vrijwillig kan extensiveren, is er misschien wel plek voor een mooie boerderijwinkel en/of camping. Maar dan wil je wel dat mensen daar niet met ronkende diesels naar toe rijden.

Hoe haakt dat nu allemaal in elkaar? Klimaatdoelen en stikstofdiscussies, hoe moeten we ons daar als Fietsersbond toe verhouden? Met enige voorzichtigheid (niet té grote schoenen aantrekken) kwamen we al zoekende uit bij het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De manier van het Rijk om samen met provincies naar de toekomst te kijken.

Een analyse van de provinciale uitwerking daarvan leverde de volgende analyse en oproep op: Vergeet de fiets niet in het landelijk gebied – Fietsersbond

Eindrapporten

Daarnaast heeft Suzanne hard gewerkt aan een tweetal eindproducten. Eentje is specifiek toegespitst op de stikstofproblematiek en de kansen die we als Fietsersbond(afdelingen) daar kunnen benutten. De andere gaat over het toepassen van STOMP in het landelijk gebied en bevat een analyse van de problematiek die speelt rondom gedwongen autobezit en -afhankelijkheid.

pdf ⋅ 2 MB

Whitepaper_De fiets zit in onze natuur

Download

pdf ⋅ 2 MB

Paper_Fietsbereikbaarheid landelijk gebied

Download

Meer weten?

Landelijke-gebieden

De fiets in het landelijk gebied

Fietsen buiten de bebouwde kom vraagt andere aandachtspunten dan in de stad. Lees meer

De stage van Suzanne zit er inmiddels op, maar mocht je meer willen weten over dit onderwerp dan kun je kijken onder Thema’s -> Fietsen in het landelijk gebied. Of contact opnemen met Ross via [email protected]

 

Categorieën

Ross Goorden – Fietsersbond – klein formaat

Ross Goorden

Beleidsadviseur Ruimte & Mobiliteit