Verwacht: De 5000e melding in het Fietsersbond Meldpunt

Door Bas Hendriksen, projectleider Meldpunt; Uit Ketting Nieuwsbrief

Op het moment dat ik dit schrijf, is melding nummer 4983 net binnengekomen: de wegwerkzaamheden (en de gedeeltelijke afsluiting voor fietsers) op de Utrechtse Biltstraat zijn zodanig slecht uitgepakt voor fietsers, dat iemand via het meldpunt een noodkreet heeft doen uitgaan naar de wegbeheerder, in dit geval de gemeente Utrecht. Sinds de herstart in mei 2013 zijn de meldingen als volgt verdeeld over de diverse categorieën:

  • Op weg fietspad 2537 meldingen
  • Op kruispunt/rotonde 674
  • Verkeerslichten 585
  • Vlak naast weg 226
  • Verkeersgedrag 210
  • Fietsparkeren 182
  • Gladheid 34

Er zijn 264 ideeën ingediend, waarvan er helaas 231 onvoldoende medestanders hebben gekregen om doorgestuurd te worden aan de verantwoordelijk wegbeheerder. Hieruit concluderen wij dat zowel de melders als de Fietsersbond meer kunnen doen met deze functie, bijvoorbeeld door dit duidelijker te vermelden in bevestigingsmails. Ook zouden afdelingen aandacht kunnen besteden aan één of meerdere meldingen via (digitale) nieuwsbrieven. Immers, elke melding heeft een unieke URL, waardoor lezers snel naar de melding geleid kunnen worden.

Voorts zijn er 4496 problemen ingediend, waarvan er helaas 273 niet bevestigd zijn. Dit kan te maken hebben met het feit dat enkele kleinere mailproviders onze mail aanmerken als spam, of omdat mensen typefouten hebben gemaakt in hun mailadres. Wel willen we deze meldingen nogmaals onder de aandacht van de melders brengen in de hoop dat ze alsnog tot activeren overgaan. En voor de goede optellers: er zijn inderdaad 223 meldingen verdwenen uit het systeem: het was tot maart voor melders mogelijk om de melding uit het systeem te verwijderen (nu kan dat niet meer).

Wij hopen natuurlijk dat al deze meldingen bijdragen aan het verkrijgen van een goed beeld van ideeën en problemen t.a.v. de fietsinfrastructuur, zowel bij de verantwoordelijk wegbeheerder als bij de betrokken afdelingen. De wegbeheerder is de aangewezen partij om terechte meldingen op te pakken en te verhelpen, de afdeling kan hen daar nog eens aan herinneren wanneer de aanpak uitblijft. Hierbij is het goed te melden dat de gemeente dus niet altijd verantwoordelijk is: me name in Zeeland en Zuid-Holland zijn ook de waterschappen verantwoordelijk, daarnaast zijn ook de provincies, het rijk, natuurbeheerders en privéinstanties verantwoordelijk voor het wegbeheer. Door hen zijn er 358 meldingen als afgehandeld bestempeld, en 1415 meldingen opgelost.

Ik ben benieuwd naar de 5000e melding!

Categorieën