Hoe de fietsprofessionals uit Amersfoort elkaar leerden kennen

Interview Wouter en Annie over Fietscafé Amersfoort

Wouter komt uit een echt Fietsersbond-gezin. Zijn ouders hebben hun lidmaatschap opgezegd toen in de Vogelvrije Fietser een copulerend stel op een fiets stond. Dat waren de libertaire jaren zeventig. Op Wouter had het plaatje grote indruk gemaakt. Hij was al in zijn studententijd in Utrecht actief bij Fietsersbond vanwege zijn liefde voor de fiets. Uit die tijd kent hij Jan van der Horst, die inmiddels al jaren op het landelijk bureau verkeerskundige adviezen geeft. Wouter praat tegenwoordig met de gemeente Amersfoort over infrastructuur. Hoewel hij goed is ingevoerd maakt hij enkele keren gebruik van de kennis van Jan van der Horst. “Voor hem kost het veel minder tijd dan voor mij.” Op de ledenraad van juni 2018 werd Wouter uitgeroepen als lid van verdienste. In de wandelgangen vertelde iemand me dat de kracht van Wouter is dat hij zijn aandacht en energie concentreert. Daarom zul je hem niet zo vaak op een ledenbijeenkomst zien.

Op de ledendag van 2 februari jl. mocht ik kennismaken met Annie: de partner van Wouter. Samen maken ze dikwijls grote fietsreizen. Annie is fietsdocent. Naast alle fietslessen die ze geeft, vooral aan speciale kinderen en vrouwen van niet Nederlandse afkomst fietst ze regelmatig op de tandem met een man met het syndroom van down en met een autistische man die zelf fietst, maar niet alleen in het verkeer kan fietsen.

Ze zagen dat er in Amersfoort veel mensen bezig waren met fietsen. Die mensen kenden elkaar niet. Wouter kende ze wel. Hij wilde ze bij elkaar brengen, maar hij wilde geen gedoe met financiën. Daar heb je een paar dingen voor nodig: een ruimte en een reden voor de mensen om te komen. De eerste plek die ze kostenloos konden krijgen was in een fietsenwinkel. Inmiddels zitten ze in de bovenruimte van een café. Het café verdient op de drankjes van de aanwezigen, maar er wordt er geen huur gerekend. Dat maakt het makkelijk om het te organiseren.

Eerste-fietscafe

De reden om er te komen is behalve de ontmoeting dat mensen er een leuk verhaal horen. Er is altijd een voorstelrondje. De deelnemers wordt gevraagd om kort antwoord te geven op vragen zoals: Wat is de mooiste fietsuitvinding van de laatste jaren? Wat was je eerste fietsrit in 2019? Wat is je favoriete fiets?

Er is altijd een presentatie, zoals

 • Erwin, de gemeenteambtenaar die over de verkeerslichten gaat. Hoe werken verkeerslichten, wat zijn de verbeterpunten voor de fiets en ook: meldt het als je lang staat te wachten.
 • Herbert, de fietsambtenaar van de provincie Utrecht: wat zijn de plannen van de provincie op fietsgebied
 • Ria geeft presentaties aan buitenlandse delegaties die Amsterdam bezoeken. Zij heeft het zelfde verhaal op het Fietscafé verteld.
 • André, de fietsambassadeur van Houten, hoe is fietsstad Houten ontstaan.
 • Bert, de initiator van de mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug. Het was vooral een interessant verhaal over lobby. Hoe krijg je een groep van 500 fietsers die mountainbikeroutes aan gaan leggen?

 

Verder is er ruimte voor een paar pitches, de deelnemers kunnen in 2 minuten vertellen waar ze mee bezig zijn of een oproep doen.

Vanuit het fietscafé zijn weer vervolginitiatieven ontstaan, bijvoorbeeld:

 • De lokale fietskoerier werkt samen met een cargobike fietsenwinkel.
 • Imke maakt producten van oude fietsonderdelen en laat deze produceren door mensen van een instelling die een arbeidsbeperking hebben.
 • Het Fietsfilmfestival is naar Amersfoort gekomen.
 • Het Keistad Fietsfestival. Op het Keistad Fietsfestival heeft de Fietsersbond een groot Fietscafé georganiseerd met een Verkeerspsycholoog en Hugo van der Steenhoven. Wim Bot (de lobbyist van het landelijk bureau) was gespreksleider.
 • Annie heeft een ontwerper voor haar bedrijfskleding gevonden.
Fietskleding-Annie

Zelf zijn Wouter en Annie ook enthousiaste fietsers. Ze hebben gefietst in:

 • Chili, Argentinië en Bolivia
 • Nieuw Zeeland
 • Oezbekistan, Tajikistan, Kirgizië, Kazakhstan, China en Noord Vietnam
 • Maleisië
 • En heel veel landen in Europa.

 

Fietsvakantiea

Categorieën