Meldpunt

Het Fietsersbond Meldpunt gaat stoppen

De Fietsersbond stopt per 1 januari a.s. met het Fietsersbond Meldpunt. Vanaf die datum kunnen er geen nieuwe meldingen worden gemaakt. Gebruikers krijgen voor 1 maart een mail of ze hun melding willen verwijderen of voortzetten bij Verbeter de Buurt.

punaise

De sluiting van het Meldpunt heeft meerdere redenen. De jaarlijkse kosten van het Meldpunt zijn hoog, terwijl het aantal meldingen al jaren stabiel laag ligt. Daarnaast bleek deze zomer uit een onderzoek dat de tevredenheid bij de gebruikers vrij laag is. Vooral de afhandeling door gemeenten kreeg een laag rapportcijfer.

Geen feedback

Een van de grootste problemen van het Fietsersbond Meldpunt is dat gemeenten niet duidelijk op het Meldpunt laten weten wat ze met de melding doen of gedaan hebben.  Sinds 2005 hebben gemeenten veel gedaan om bereikbaarder te worden voor hun burgers. Bijna iedere gemeente heeft wel een Meldpunt Openbare Ruimte, waar mensen via de website snel een melding kunnen doen. In sommige gemeenten kan dat zelfs via sociale media. Deze meldpunten zijn vaak direct gekoppeld aan de backoffice van gemeentelijke diensten.

Navraag bij gemeenten leert dat het feedback geven op het Fietsersbond Meldpunt moeilijk  is in te passen in hun werkwijze en vooral geen prioriteit heeft. Melders worden vaak niet of direct via mail op de hoogte gehouden, waardoor een belangrijk voordeel van het Fietsersbond Meldpunt (overzicht van alle actuele meldingen) grotendeels verdwijnt.

Overzicht

Uit het onderzoek bleek daarnaast dat slechts een klein deel van de Fietsersbond-afdelingen het overzicht van de meldingen op het Meldpunt gebruikt in gesprekken met de gemeente. Al met al kun je concluderen dat de impact van het Meldpunt voor de gewone fietser op straat vrij laag is. Wij denken dat we ons beperkte budget beter kunnen besteden.

Afwikkeling

Tot 1 januari kunnen er nog meldingen worden gedaan in het Fietsersbond Meldpunt. Na 1 januari kunnen gemeenten, afdelingen en melders nog twee maanden de meldingen raadplegen en afhandelen. Per 1 maart sluit het Fietsersbond Meldpunt defintief. Voor we dat doen vragen we melders of ze hun melding willen afsluiten, of dat ze hun melding willen voortzetten op Verbeter de Buurt.

Voor lokale afdelingen zijn we bezig met enkele verbeteringen van de lokale websites om het verlies van het Meldpunt op te vangen. Zo willen we in de formulierenmodule een locatie-veld invoegen, zodat lokale vrijwilligers makkelijk inventarisaties kunnen doen. Ook werken we aan een landelijk overzicht van lokale meldpunten.

Categorieën

Martijn van Es

Martijn van Es

Campagneleider