Fietstocht voor een doorfietsroute

“Als het zo van twee kanten komt, krijg je meer power”

Op zaterdag 3 juli organiseren de afdelingen Culemborg, Houten en West Betuwe gezamenlijk een fietstocht om aandacht te vragen voor een doorfietsroute tussen Den Bosch en Utrecht en een fietsbrug over de Lek. Samen gaan ze knelpunten inventariseren tijdens de fietstocht. Een mooie manier om ergens aandacht voor te vragen. Maar hoe is deze samenwerking tussen de afdelingen tot stand gekomen? Jan van Nuland – actief bij de afdeling West Betuwe – licht toe.

Ontwerp zonder titel (1)

Hoelang ben je al actief voor de Fietsersbond?

“Eigenlijk nog vrij kort, sinds januari 2019 ongeveer. Ik ben ooit al lid geweest van ENFB, dus ik voelde me er verwant mee en wilde op de hoogte zijn van wat de Fietsersbond in onze regio doet. In onze gemeente zit ik in de werkgroep duurzame mobiliteit. We wilden destijds gaan inventariseren welke suggesties of problemen mensen hebben waar we aan zouden kunnen werken. Toen bedacht ik me dat we eigenlijk het ledenbestand van de Fietsersbond moeten gebruiken. Alleen er was dus nog geen vereniging of afdeling. We hebben toen met vijf man van Duurzaam West Betuwe een afdeling opgericht, als werkgroep en als bestuur van de lokale Fietsersbond.”

Waarom ben je actief (geworden) voor de Fietsersbond?

“Het bijzondere punt was mijn boosheid over de situatie bij het station Geldermalsen. Daar is een renovatie aan de gang. Er wordt een onderdoorgang gemaakt met trappen, die niet geschikt is voor fietsers. Men gaat ervan uit dat fietsers wel door een oud tunneltje 500m verder kunnen. Maar dat tunneltje is heel smal en is in de visie van goede fietsveiligheid een hele onveilige doorgang. Toen wij in 2019 als afdeling van start gingen, was er iemand die zich daar al mee had bemoeid, maar hij kreeg weinig grip op ProRail en de plannen. Toen dacht ik, dan moet je op een andere schaal aan de slag en meer landelijk van je laten horen. Voor sommige situaties – en daar hebben we er hier veel van in de gemeente – helpt het als de Fietsersbond je mening naar voren brengt. Dat was voor mij de drijfveer.”

Wat vind je leukst aan vrijwilliger zijn bij de Fietsersbond?

“Ik vind het leuk om dingen voor elkaar te krijgen. En dan mensen te ontmoeten die dat ook hebben en om daarmee samen te werken.”

Op 3 juli organiseren jullie een fietstocht met de afdelingen Culemborg en Houten. Hoe zijn jullie tot deze samenwerking gekomen?

“Wij willen een hoofdader – een doorfietsroute – tussen Den Bosch en Utrecht. Op onze voorkeursroute liggen ook schoolfietsroutes. Men werkt nu wel aan een vrij liggend fietspad langs een provinciale weg, maar dit is een autoroute, waardoor je als fietser omrijdt. Bovendien is deze route niet aantrekkelijk voor toeristen. In een gemeente als West Betuwe zijn alle steden redelijk ver weg: 25 km naar Den Bosch en 25 km naar Utrecht. Dan heb je veel infrastructuur nodig. In onze gemeente willen we dus aandacht vragen voor de basisinfrastructuur. Toen raakten we in gesprek met de afdeling Culemborg, die samen met de afdeling Houten al bezig is met een fietsbrug over de Lek. We hebben toen gezamenlijk het plan gemaakt om de boel te combineren. Als wij vanuit West Betuwe naar Houten of Utrecht willen, dan is de situatie in Houten of de fietsroute van Houten naar Utrecht voor ons net zo goed onhandig.”

Hoe kwamen jullie bij het idee een gezamenlijke fietstocht te maken?

“De afdeling Den Bosch heeft ons geïnspireerd tot een fietstocht. Zij hebben namelijk een jaarlijkse traditie om een fietstocht te maken met hun leden. Ik ben een keer mee geweest en dat vond ik leuk. Zo kom je ook met nieuwe mensen in contact, waaronder met de regisseur van snelfietsroutes in de Provincie Gelderland, die ons vertelde wat er allemaal nodig is om zo’n doorfietsroute voor elkaar te krijgen. Dat vonden wij een goed idee en dat was de inspiratie, wat maakte dat wij zeiden: ‘kom, we gaan een fietstocht organiseren om aandacht te vragen voor de eerste stappen naar een doorfietsroute tussen Den Bosch en Utrecht’.”

Hoe is het om samen te werken met andere afdelingen?

“In deze actie heb je een gezamenlijke focus. Dan ontdek je dat het elkaar versterkt. Ik had contact met de afdeling Den Bosch en de afdeling Houten kwam opeens met de afdeling Utrecht aanzetten, die dan ook wel mee willen doen met de fietstocht. Het is op z’n minst solidariteit, en het helpt ook om kennis te delen. Zo hebben ze in Houten bijvoorbeeld de wethouder in de zak en zijn ze in Culemborg ook bevriend met hun wethouder daar. Dat helpt wel. Een wethouder is eerder bereid mee te doen als concullega’s van andere gemeenten ook meedoen. Als het zo van twee kanten komt, krijg je meer power.”

Hoe ziet jouw ideale fietsbrug eruit?

“Het lijkt er nu op dat de Martinus Nijhoffbrugbrug een geluidsscherm krijgt tussen het fiets- en autogedeelte: dat scheelt veel op de beleving op zo’n drukke autobrug. Maar wat is een ideale fietsbrug? Ik vind de fietsbrug over de A2 bij Utrecht wel mooi. Die brug heeft de ruimte. Dan rij je gewoon in één klap door en kan je de hele tijd om je heen kijken.”

Ook mee fietsen?

Geef je dan op bij de afdelingen!

Ik fiets mee

Categorieën