Velocity 2023

Wat staat er op het programma in Leipzig?

downloaden

Ook dit jaar weer organiseert de European Cyclists Federation (ECF) weer hét internationale fietscongres. Dit keer daalt het evenement neer in Leipzig, een stad met flinke fietsambities, relatief naar Duitse standaarden (en zelfs Nederlandse!). Het landelijk bureau van de Fietsersbond stuurt weer een delegatie die kant op.

Wat is Velocity?

Ieder jaar organiseert de ECF een groot congres voor de fietswereld, Velocity. Een vierdaags programma georganiseerd in samenwerking met een gaststad met grote fietsambities. Vorig jaar was Llubjana, Slovenië de gastheer van het evenement, dit jaar komt de eer toe aan de Duitse stad Leipzig. Met een breed programma aan workshops, presentaties, keynotes en een uitgebreide beursvloer is Velocity hét internationale fietscongres met bedrijven, overheden en fietsorganisaties uit alle hoeken van de wereld.

Hier kun je meer vinden over het congres en het programma:
Home – velo-city2023.com

Wat doet de Fietsersbond op Velocity?

Velocity is een groot en internationaal georiënteerd congres, dus is het voor ons als Fietsersbond ieder jaar belangrijk stil te staan bij de toegevoegde waarde van het congres voor ons werk. Dit jaar gaan we met een brede afvaardiging, daarover hieronder meer. Een greep van de afwegingen die we hebben gemaakt:

 • Onderdeel van het Fietsplan 2023 is om ook Europees lobbywerk te doen, iets dat op Velocity bij uitstek goed kan
 • We wisselen waardevolle kennis uit van/met/over onze Europese zusterorganisaties over financiering, beleidsmaatregelen, lobbytactieken en meer
 • Dit jaar weer hebben we een actieve rol in het programma, zie hieronder
 • Ook de Nederlandse fietswereld is goed vertegenwoordigd, van ministerie tot steden en van adviseurs tot fietsparkeerfabrikanten

En natuurlijk nog veel meer.

Presentaties en workshops

Dit jaar hebben we een flinke hoeveelheid zogeheten ‘abstracts’ die zijn goedgekeurd. Dat betekent dat we als Fietsersbond op de diverse podia goed vertegenwoordigd zijn. Hieronder een overzicht van onze activiteiten in het officiële programma:

 • Op dinsdag geeft Karlijn een workshop over de obstakels en barrières die fietsers met een beperking tegenkomen. Een volledige workshop meteen na de plenaire opening van het congres! Sessie 1.3 Enabling the disabled cyclist: Removing barriers by changing our point of view
 • Op persoonlijke titel presenteert Esther dinsdag ook over het Ringpark initiatief uit Amersfoort, in een sessie gemodereerd door ECF-voorzitter Henk Swarttouw. Sessie 2.5 Transforming urban space for liveable cities
 • Op woensdag vertelt Ross in een paneldiscussie over klimaat en fiets over de gebreken in het Nederlandse klimaatbeleid ten aanzien van mobiliteit (en de fiets) en de kansen om het wél goed en snel uit te voeren. Sessie 4.2 Cycling in climate policies: Opportunities and challenges
 • Esther modereert op woensdag gelijktijdig een sessie over ‘ableism’ met interessante invalshoeken op fietsen met een beperking. Sessie 4.3 Removing barriers: Challenging ableism
 • Op donderdagochtend geeft Ross een presentatie over de ontwerpprincipes van de 15-minutenstad, gevolgd door een paneldiscussie met als thema ‘low-traffic zones across Europe’. Sessie 7.1 Lessons learned from implementing low trafic zones across Europe
 • Tegelijkertijd zit Wim bij een rondetafelgesprek over participatie en fietsbeleid. Hoe ga je om met het tegengeluid bij bijvoorbeeld doorfietsroutes? Sessie 7.3 Countering or including the loud minority?
 • In de middag op donderdag modereert Ross vervolgens een van de experttafels tijdens sessie over 30km/u in steden. 9.4 30 km/h zones – from policy to implementation

Daarnaast bemenst Annemarieke als onze relatiemanager onze ‘stand’ bij het Dutch Cycling Pavillion op de beursvloer.

Categorieën

Ross Goorden – Fietsersbond – klein formaat

Ross Goorden

Beleidsadviseur Ruimte & Mobiliteit