Afdelingen

Een fiets voor iedereen!

Heel Utrecht fietst

Utrecht is wereldfietsstad nummer 1. De gemeente wil die status ook heel graag behouden. We hebben als afdeling goed contact met de afdeling mobiliteit, we denken met de ambtenaren mee over concrete herinrichtingsprojecten en toekomstige en mobiliteitsplannen. De fietsinfrastructuur in de stad is best goed op orde. Maar er miste iets: niet alle inwoners van de stad kunnen profiteren van die fijne fietspaden.

Niet iedereen kan een fiets betalen

Een deel van de inwoners heeft geen geld voor een fiets en/of kan niet fietsen. En dat is een probleem, dat we ons steeds meer zijn gaan aantrekken. En we zijn er wat aan gaan doen.

In Overvecht ontstond ‘Heel Overvecht Fietst’, een lokaal initatief van Project O met de gemeente Utrecht en de start-up BikeFlip. BikeFlip zamelt fietsen in, knapt ze op en geeft ze met subsidie van de gemeente voor bijna niks aan mensen met een U-pas, mensen die zelf geen fiets kunnen kopen. En Sport Utrecht ondersteunt met fietsles de mensen die (nog) niet (zo goed) kunnen fietsen.

 

Naast volwassen fietsen bieden we ook kinderfietsen aan

Wij sloten in het najaar van 2020 aan bij dit mooie project en hebben het initiatief genomen om ook kinderfietsen beschikbaar te stellen. Daar was geen subsidie voor vanuit de gemeente, daarom hebben we als afdeling een crowdfundingactie opgezet en een paar sponsors geregeld om in 2021 de eerste 42 kinderfietsen te financieren. In 2022 konden we nog eens 29 kinderfietsen aanbieden. Daarop sloot Stichting Leergeld aan bij het initiatief en nam de financiering van de kinderfietsen van ons over.

In 2022:

  • Sloegen we onze vleugels uit naar andere wijken en hernoemden we onze fietscoalitie daarom ‘Heel Utrecht Fietst’;
  • Sloot Fietsburgemeester Jelle Bakker aan bij de fietscoalitie;
  • Starten we ons twitteraccount twitter.com/heelutrechtfie1;
  • Sloot U-stal ook aan bij de fietscoalitie. Zij zijn beheerder van de gemeentelijke fietsenstallingen en hebben in de nieuwste stalling ‘House Modernes’ een permanent Fietsinzamelpunt geopend;
  • Hebben we in totaal in Overvecht 1.000 volwassenen en 100 kinderen aan een fijne fiets geholpen.

 

Een groeiend ecosysteem

In 2023 is BikeFlip verhuisd naar een locatie met een grotere loods en werkplaats. Ze hebben nu ook een container om fietsframes te coaten, zodat ze er weer als nieuw uitzien. En de ANWB startte bij BikeFlip een inzamelpunt voor het kinderfietsenplan. We hebben we een uitgiftepunt voor kinderfietsen in Kanaleneiland ingericht. In oktober hielden we als Fietsersbond een fietsinzamelactie, tegelijk met onze fietsverlichtingsactie op de Neude. En we kregen een ‘zusje’ in Nieuwegein, waar nu een soortgelijke coalitie van de gemeente, ANWB, Wij3.0 en Stichting Leergeld samenwerkt aan het inzamelen, opknappen en uitgeven van fietsen. We hebben ze geholpen met een startkapitaal van 10 kinderfietsen.

Wij zijn heel gelukkig met onze fietscoalitie, omdat de betrokken partijen hierin heel goed samenwerken om mensen blij te maken met een fiets en te leren fietsen; dat geeft ze een enorme vrijheid. Dat is echt fietsgeluk. Onze droom is het dat iedere afdeling aanhaakt bij een lokaal initiatief, bijdraagt aan het bij elkaar brengen van partijen en daarmee mensen die in armoede leven fietsgeluk kunnen laten ervaren. Ook fijn: je kunt er als afdeling een net wat ander type vrijwilligers bij krijgen. En verbreding en verjonging van je actieve leden, wie wil dat nou niet?

 

Stappenplan

Hoe kun je zelf zo’n project opstarten? Belangrijk is dat je verschillende partijen bij elkaar brengt. Om een ecosysteem te starten, is in elk geval een financier nodig: dat kan bijvoorbeeld de gemeente zijn of Stichting Leergeld. De gemeente kan je ook helpen met het leggen van contacten. Onmisbaar is ook een club die fietsen inzamelt, opknapt en de uitgifte ervan organiseert. Dat kunnen natuurlijk ook 2 of 3 verschillende clubs zijn. In Utrecht doet UW dat voor de volwassenfietsen en BikeFlip doet dat voor de kinderfietsen. Het is mooi als je ook fietslessen kunt aanbieden, verschillende Fietsersbond-afdelingen hebben daar ervaring mee. In Utrecht willen we graag ook een reparatiecursus starten. Heb je hierover vragen of suggesties, mail even naar [email protected].

Categorieën