Banden oppompactie

Wat-sneller

 

Waar gaat het over?

 

Met deze actie, geef je extra snelheid aan de fietser. Fietsen met (te) zachte banden kost onnodig veel energie en je gaat er veel langzamer van! En sneller fietsen is niet alleen leuk voor de racefietser in een strak truitje, het is voor elke fietser fijn. Het betekent namelijk dat je vaker, langer, verder, frisser of via een mooiere route kunt fietsen. Gewapend met de fietspomp onder je arm en een stapel fietshangers geven we de fietser extra snelheid.

Looptijd?

 

Continu. Je kunt dit doen op tijden dat er veel fietsers op de locatie zijn bijvoorbeeld op forensenroutes doordeweeks: 07.30 uur t/m 08.30 uur en 16.30 uur t/m 17.30 uur.

Wat is het doel?

 

Op een positieve manier onder de aandacht komen bij het publiek. Maar ook bij de politiek wanneer gecombineerd met een lokale kwestie. Voorbeeld hiervan is de afdeling Utrecht die met de actie aandacht vroeg tegen het afsluiten van de Oudegracht voor fietsers. Zie ook het verslag van de landelijk oppompactie. https://www.fietsersbond.nl/nieuws/wat-extra-spanning/

Wat zijn de activiteiten?

 

Banden op de juiste spanning brengen en uitdelen van de stuurhangers.

Wat kun je doen?

 

Het combineren met een kwestie die in jullie omgeving speelt. Denk aan aanpakken kruispunt, verbreden fietspad, betere afstelling VRI, etc.

Wat heb je nodig?

 

Stuurhangers en een pomp met drukmeter. Let op: je hebt in sommige gemeentes een vergunning nodig om stuurhangers te mogen verspreiden. Informeer dus eerst goed bij je gemeente.

Wat kun je verwachten van Team Vrijwilligers?

 

Ondersteuning bij de actie. Je kan bij ons terecht voor vragen. Goede ideeën, foto’s en video’s zijn ook welkom. Neem contact met ons op via het Stel je vraag-formulier.

Oppompactie Fietsersbond
In Utrecht pompen vrijwilligers van de Fietsersbond gratis de banden op van fietsers. Met de actie wil de belangenclub fietsers meer snelheid geven. Zachte banden geven veel weerstand en zijn de belangrijkste bron voor onnodige weerstand. De Fietsersbond adviseert eens in de twee maanden de bandenspanning te controleren.