Banden oppompactie

Fietsen met (te) zachte banden kost onnodig veel energie. Met banden op de juiste spanning kun je vaker, langer en verder fietsen, blijf je okselfris en kun je ook nog eens mooiere routes kiezen. Is dat geen mooie boodschap om uit te dragen tijdens een banden oppompactie? Meer dan een fietspomp en een stapel stuurhangers heb je niet nodig.

Wat-sneller

Looptijd?

Continu. Je kunt dit doen op tijden dat er veel fietsers op de locatie zijn bijvoorbeeld op forensenroutes doordeweeks: van 7.30 tot 8.30 uur en tussen 16.30 en 17.30 uur.

Wat is het doel?

Op een positieve manier onder de aandacht komen bij het publiek. Maar ook bij de politiek, als je de actie combineert met een kwestie die in jullie omgeving speelt. Denk aan aanpakken van een kruispunt, het verbreden van een fietspad, betere afstelling van een verkeersregulatiesysteem (VRI), etc.

Zo vroeg de afdeling Utrecht met hun banden oppompactie aandacht voor het afsluiten van de Oudegracht voor fietsers.

In 2017 organiseerden we een landelijke banden oppompactie.

Hoe voer je de actie?

Banden op de juiste spanning brengen en uitdelen van de stuurhangers. Het enige wat je nodig hebt, zijn stuurhangers en een pomp met drukmeter. Let op: je hebt in sommige gemeentes een vergunning nodig om stuurhangers te mogen verspreiden. Informeer daar eerst naar.

Wat kun je verwachten van Team Vrijwilligers?

Je kunt bij ons terecht met vragen. Goede ideeën, foto’s en video’s zijn ook welkom. Gebruik hiervoor het contactformulier.

 

Oppompactie Fietsersbond
In Utrecht pompen vrijwilligers van de Fietsersbond gratis de banden op van fietsers. Met de actie wil de belangenclub fietsers meer snelheid geven. Zachte banden geven veel weerstand en zijn de belangrijkste bron voor onnodige weerstand. De Fietsersbond adviseert eens in de twee maanden de bandenspanning te controleren.