Paaltjes weg in natuurgebieden

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten passen beleid aan

52351296442_10d36c6a28_c

Afgelopen najaar hebben we flink campagne gevoerd op het weghalen van gevaarlijke en onnodige paaltjes. Dat was een groot succes!

Maar de focus lag voornamelijk op de grote wegbeheerders: gemeenten, provincies en waterschappen. Nu is dankzij inzet van onze topvrijwilliger Ria Glas uit Utrecht ook bij natuurbeheerders vooruitgang geboekt!

Verandering van beleid

Onze actie heeft mede tot gevolg gehad dat zowel Staatsbosbeheer als Natuurmonumenten hun beleid hebben aangepast. Hun gebiedsbeheerders zijn geïnstrueerd om onnodige paaltjes weg te halen. Bij Natuurmonumenten zijn de eerste paaltjes met behulp van Routeplannerdata al weggehaald.

Hoe meld ik paaltjes?

Paaltjes in beheergebieden van Staatsbosbeheer kunnen gemeld worden via [email protected]. Paaltjes bij Natuurmonumenten via hun website. Voeg daarbij een foto toe van het paaltje (inclusief locatiegegevens) én een omschrijving van de situatie. De melding zal dan worden verwerkt.

Vaak lopen er gemeentelijke fietspaden door de terreinen van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, die herken je door de vele bordjes bij iedere zijweg van de organisatie. Paaltjes op die paden zijn het beste te melden bij de gemeente zelf. Vaak via een meldpunt openbare ruimte.

Fietsseizoen komt eraan

Langzaamaan komen de fietsen weer vaker uit de berging nu de zon steeds vaker tevoorschijn schiet. Vergeet dus niet als je langs een paaltje bij een natuurgebied fietst om even af te stappen en een foto te maken. En dan bij thuiskomst even een snelle melding te doen. Zo maken we ook onze natuurgebieden veiliger én toegankelijker!

Categorieën

Ross Goorden – Fietsersbond – klein formaat

Ross Goorden

Beleidsadviseur Ruimte & Mobiliteit