
Actie voeren
Door actie te voeren kun je druk uitoefenen op je gesprekspartners. Het is een effectieve manier om aandacht te vragen voor je doel en meer steun te verzamelen.
Wat is het doel van de actie?
Met een actie wil je iets overbrengen. Je wilt bijvoorbeeld vertellen dat fietsen gezond is, dat fietsverlichting belangrijk is of dat op bepaalde plaatsen de fietsveiligheid in het geding is. Dan is het belangrijk om het doel van je actie helder te formuleren. Het hoofddoel is namelijk leidend voor je verdere aanpak.
Een actie kan daarnaast ook andere doelen hebben, bijvoorbeeld:
- Extra inkomsten voor de afdeling genereren
- Nieuwe leden of vrijwilligers werven
- Naamsbekendheid van de Fietsersbond vergroten
- Samenwerken met verkeers- of milieuorganisaties
Verschillende soorten acties
Of het nu gaat om een handtekeningenactie, een demonstratie of ludieke campagne, elke vorm van actie kan bijdragen aan het vergroten van de steun voor betere fietsvoorzieningen en meer aandacht voor de fiets!
Om ervoor te zorgen dat je actie soepel verloopt en haar doel bereikt, moet je deze zorgvuldig organiseren. Er zijn vier belangrijke aspecten om aan te denken bij het organiseren van een actie:
- Strategie
- Praktische voorbereiding
- Communicatie
- Opvolging
Strategie
Een actie is, behalve als het reageert op actualiteit (groot nieuws), altijd deel van een bredere campagne. Dat kan een actie zijn die we landelijk voeren, bijvoorbeeld rondom paaltjes of toegankelijkheid van stallingen. Maar ook een campagne die jullie lokaal al langere tijd voeren.
-
Campagnevoeren
Het woord ‘campagne’ wordt op veel manieren gebruikt: media-, advertentie- of voorlichtingscampagne. Bij de Fietsersbond doelen we op activiteiten die gericht zijn op het verschuiven van de politieke mening.
Praktische voorbereiding
Voor een succesvolle protestactie is een goede voorbereiding cruciaal. Een protestactie kun je hier breed opvatten. Bijvoorbeeld het fysiek ophalen van handtekeningen bij een onveilige verkeerssituatie, krentenbollen uitdelen aan fietsers die lang voor rood moeten wachten of het toegankelijk houden van fietspaden in de duinen. Hier zijn enkele praktische stappen die je kunt nemen. Breng ook altijd het landelijk bureau van de Fietsersbond op de hoogte!
Aanmelding bij de gemeente
- Informeer de gemeente: Meld je actie tijdig aan bij de gemeente. Dit zorgt ervoor dat je een goede verstandhouding behoudt met de gemeente. Het kan ook helpen om ondersteuning te krijgen, zoals het regelen van verkeersmaatregelen. De politie is in de basis verplicht je te ondersteunen bij het veilig faciliteren van je actie.
Het gaat daarbij om zowel de afdeling openbare orde als je (vaste) contact bij de mobiliteits-/verkeersafdeling. Iedere gemeente heeft online informatie staan over het aanmelden van een actie of demonstratie.
Kies de juiste tijd en plaats
- Kies een geschikte datum en tijd: Overweeg factoren zoals het weer, de beschikbaarheid van je doelgroep, en andere evenementen die op dezelfde dag plaatsvinden.
- Selecteer een strategische locatie: Kies een plek die zichtbaar en toegankelijk is voor je doelgroep. Overweeg de nabijheid van relevante locaties, zoals overheidsgebouwen, het fietspad waar het over gaat of van drukbezochte openbare plekken.
- Denk terug aan je doelgroep: dat bepaalt ook het tijdstip. Er kan een belangrijke beslissing op de agenda van de gemeenteraad staan of een logisch moment in het ‘fietsseizoen’ (oktober voor verlichtingsacties). Een voorbeeld: op zondagmiddag is de gemiddelde ambtenaar wat lastig te bereiken, maar politici zijn dan wel te benaderen.
-
Fietsverlichtingsacties
Hoe organiseer je een fietsverlichtings- of fietsreparatieactie?
-
Fietsvriendelijke supermarkten
Hoe zet je een actie op om fietsen naar de supermarkt beter te krijgen?
Logistiek en materialen
- Borden en spandoeken: Maak borden en spandoeken met duidelijke en krachtige boodschappen. Zorg dat ze groot genoeg zijn om van een afstand te lezen. Je kunt ook van tevoren een evenement organiseren waar mensen protestborden maken. Voor een petitiebord kun je ook contact opnemen met het landelijk bureau, daarvoor hebben we een vast format.
- Flyers en informatiemateriaal: Druk flyers en ander informatiemateriaal af om aan voorbijgangers uit te delen. Dit helpt om je boodschap verder te verspreiden. Dit kun je ook digitaal maken en met een QR code toegankelijk maken.
- Geluidssystemen: Zorg voor voldoende versterking, zoals microfoons, luidsprekers en een geluidsinstallatie, zodat je boodschap luid en duidelijk overkomt.
Veiligheid en ondersteuning
- EHBO: Zorg voor een EHBO-kit en mensen die getraind zijn in eerste hulp.
- Vrijwilligers: Stel een team van vrijwilligers samen die kunnen helpen met taken zoals crowd control, informatieverstrekking en ondersteuning van deelnemers.
- Taakverdeling: Als er wethouders, raadsleden of andere bestuurders zijn, is het handig om één iemand het woord te laten voeren. Maak daarnaast iemand verantwoordelijk voor het schrijven van een verslagje voor op je afdelingswebsite en de (lokale) pers. En indien mogelijk, wijs een fotograaf aan.
Dag van de actie
- Kom op tijd: Zorg dat je vroeg aanwezig bent om alles klaar te zetten en eventuele problemen op te lossen voordat de deelnemers arriveren.
- Instructies voor vrijwilligers: Geef duidelijke instructies aan je vrijwilligers zodat iedereen weet wat hun taak is.
- Blijf flexibel: Wees bereid om je plannen aan te passen als de situatie daarom vraagt. Houd contact met je team en wees klaar om snel te reageren op onverwachte gebeurtenissen.
Met deze stappen zorg je voor een goed georganiseerde en impactvolle protestactie. Goede voorbereiding vergroot de kans op een succesvolle en veilige actie die je doelen bereikt.
Ongevallen en aansprakelijkheid
De Fietsersbond heeft voor haar vrijwilligers een verzekering voor aansprakelijkheid en ongevallen afgesloten voor maximaal 20.000 vrijwilligersuren per jaar. Mocht je hierop een beroep willen doen, dien je claim dan in bij Team Vrijwilligers. Voor schade aan materiaal die is ontstaan tijdens een actie, is de bond niet verzekerd.
Communicatie
Is je actie-idee tot in de puntjes uitgewerkt?
- Promoot je actie: Gebruik sociale media, e-mailnieuwsbrieven, en andere kanalen om je actie te promoten. Zorg voor een duidelijke en aansprekende boodschap.
- Informeer de deelnemers: Stuur duidelijke instructies naar de deelnemers over waar ze moeten zijn, wat ze moeten meenemen en wat de gedragsregels zijn.
- Media-aandacht: Nodig journalisten van tevoren uit en stuur een persbericht om media-aandacht te genereren voor je actie. Hierbij kan het landelijk bureau je helpen als je op tijd laat weten dat je actie gaat voeren.
Een persbericht voor journalisten kun je ook op je eigen afdelingswebsite zetten. Evenals een verslag van de actie naderhand. Vaak willen lokale krantjes en nieuwswebsites dit graag ontvangen en nemen het dan één op één over. Een of enkele foto’s bijvoegen helpt hierbij enorm. Breng ook het landelijk bureau van de Fietsersbond op de hoogte, wellicht kunnen wij je actie extra onder de aandacht brengen.
-
Omgaan met journalisten
Hoe sta je journalisten met zelfvertrouwen te woord? Hieronder volgen een aantal tips voor het geven van interviews en de interactie met journalisten.
Opvolging
Tijdens een succesvolle actie heb je ook veel nieuwe mensen betrokken bij je onderwerp. Deze zijn naar je actie gekomen, hebben de petitie getekend of heb je gesprekken mee gevoerd op straat. Zorg ervoor dat je deze mensen ook een terugkoppeling geeft van de impact van de actie. Denk hierbij aan:
- Media aandacht
- Politieke impact
- Vervolgstappen/ hoe ze kunnen bijdragen
Schrijf een stukje voor je website, verzamel mailadressen (met toestemming) en organiseer vervolgbijeenkomsten. Een actie is eenmalig en meestal niet genoeg om verandering te bewerkstelligen. Hiervoor zul je langer campagne moeten voeren.
Wat kun je verwachten van het landelijk bureau?
Het landelijk bureau kan helpen bij lokale acties. Naast dat we graag op de hoogte zijn van alle acties, kunnen collega’s van het beleidsteam met je sparren over de opzet en inhoud van je actie, kan team vrijwilligers meedenken over het activeren van leden en praktische zaken en het helpt het communicatieteam je met het benaderen van perscontacten en het generen van extra aandacht voor je actie.
Team Vrijwilligers kan je ook adviseren over actiemateriaal dat je kunt gebruiken.
-
Een petitie starten
Een petitie is een politiek verzoekschrift, waarin je de overheid of gemeente verzoekt een bepaalde actie te ondernemen, zoals het oplossen van een probleem of het terugdraaien van een regeling.