Direct naar inhoud
VrijwilligersNet

Een petitie starten

Een petitie is een goede manier om aandacht te vragen bij beleidsmakers en politici voor een bepaald onderwerp.

De kracht van een petitie

Een petitie is een goed middel om veranderingen in beleid af te dwingen. Met een petitie kun je de mening van een groot aantal mensen over een bepaald onderwerp kenbaar maken en dit onderwerp op de agenda van een gemeentelijk bestuur zetten.

Fietsers in actie voor het provinciehuis in Haarlem, rondom petitieaanbieding Behoud fietspaden in de duinen in november 2024. Foto: DigiDaan

Acties van de afgelopen jaren

In 2024 organiseerde de werkgroep Iedereen Mobiel samen met afdeling Hilversum een actie rondom toegankelijk fietsparkeren. Hierbij zijn zowel online als fysiek handtekeningen opgehaald en vervolgens aangeboden aan de wethouder.

Daarnaast is op twee plekken in het Noord-Hollands duingebied actie gevoerd door vrijwilligers met lokale petities. Na overleg met het landelijk bureau zijn de petities als één totaal aantal handtekeningen in een gecombineerde actie aan het provinciebestuur overhandigd.

Een landelijke actie van de Fietsersbond in 2024 rondom de verkeersdodencijfers van het CBS leidde tot meer dan 20.000 handtekeningen. De handtekeningen voor deze actie hebben we aangeboden aan de Tweede Kamer.

In 2022 organiseerden we een landelijke opgezette briefactie voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij konden fietsers een brief naar hun eigen gemeenteraad ondertekenen. Hier lees je daar meer over terug.

Briefactie

Een petitieactie en een briefactie zijn eigenlijk hetzelfde. In beide gevallen vraag je mensen om een bepaald idee te ondersteunen. Een petitie is daarbij vaak iets algemener, kort en bondig. Een briefactie kan een specifiekere oproep zijn. Je zet deze op dezelfde manier op.

Waar kun je een lokale petitie voor starten?

Voor iedere losliggende tegel of oplopende boomwortel een petitie starten is misschien niet zo handig. Maar als er structureel problemen zijn die steeds terugkomen (opheffen van vrijliggende fietspaden) of een gevaarlijke situatie (fietsoversteek provinciale weg) lenen zich prima voor een petitie. De volgende stappen helpen je een stevige petitie en boodschap opbouwen:

  1. Kies een gevaarlijke/onvriendelijke locatie of structureel terugkomend probleem voor fietsers
  2. Vraag eerst de gemeente (of andere betrokken organisaties) er iets aan te doen met een duidelijke oproep (eerst ambtelijk, dan bestuurlijk, dan via de media -> zie lobbyen)
  3. Indien er niks gebeurt of geen antwoord terugkomt (geef het tijd), kun je een petitie starten
  4. Stel het doel van de petitie vast en maak het concreet (bijvoorbeeld: behoud alle fietspaden, maak de fietsenstalling toegankelijk voor alle fietsen, maak de oversteek veilig, haal doorgaand autoverkeer weg).
    Niet zeker? Je kunt altijd overleggen met het beleidsteam van het landelijk bureau!
  5. Stel de ontvanger vast. Is het de wethouder of is het logischer om de gemeenteraad als geheel aan te schrijven? Gaat het om de provincie, overleg dan met je provinciale team/vertegenwoordiger. Is het een landelijk probleem, neem dan contact op met het landelijk bureau
  6. Stel de ontvanger op de hoogte dat je een petitie gaat starten en informeer je vaste contactpersonen bij gemeente/organisatie die je aanschrijft
  7. Informeer het landelijk bureau over de petitie. Het landelijk bureau kan meekijken met de petitie (op je afdelingssite), de petitie breder onder de aandacht brengen via de nieuwsbrief of helpen met het zoeken van aandacht in de media.
  8. Start de petitie via je eigen afdelingswebsite volgens onderstaande handleiding en denk na over de looptijd en afronding
  9. Handtekeningen ophalen! Plaats een nieuwsbericht op je website, gebruik sociale media en zoek de lokale/regionale media op!

We houden graag een overzicht bij van alle petities die lopen op de algemene Fietsersbond website, zo kan iedereen onze acties op lokaal, regionaal en landelijk niveau goed volgen.

Handleiding petitie starten

Een petitie kan dus een krachtig middel zijn om je boodschap te communiceren. Maar hoe zet je een petitie op? Sinds 2024 kun je een eigen petitie-pagina online zetten op jouw afdelingswebsite. Om dit te doen moet je twee dingen maken: een formulier én een specifieke petitie-pagina.

Gebruik onderstaande handleiding om ermee aan de slag te gaan en je eigen petitie te starten op je afdelingswebsite. Heb je hulp nodig bij het starten van een petitie? Neem dan contact op met team Vrijwilligers via [email protected].

Afronden van een petitie

Een actie moet op een bepaald moment ook aflopen. Denk dus goed na over hoe je de petitie wil afronden. Een duidelijke einddatum kan ook helpen in je communicatie om nog nét wat meer handtekeningen op te halen. Vervolgens ga je naar de wethouder, de gemeenteraad of aan wie de petitie gericht is om de petitie officieel aan te bieden. Stel het Landelijk Bureau op tijd op de hoogte. Team Vrijwilligers kan je helpen met het maken van een petitiebord.

Je vindt meer tips op de pagina Actie voeren. Specifiek voor een petitie geldt: