Keistad Fietsfestival

Meld je hier aan voor de workshops

1. Groot Fietscafé: donderdag 3 oktober van 19.30 – 23.00 uur, het Kade café (Eemplein)
2. De Fietsschool voor senioren: vrijdag 4 oktober om 10.00, Het Lokaal, vergaderzaal Geisha, Oliemolenhof 90, Amersfoort.
3. Alles over de elektrische fiets: zaterdag 5 oktober om 11.00 uur, Het Lokaal, vergaderzaal Geisha, Oliemolenhof 90, Amersfoort.
4. 10 tips om sneller of efficiënter te fiets: zaterdag 5 oktober om 12.00 uur, Het Lokaal, vergaderzaal Geisha, Oliemolenhof 90, Amersfoort.
5. Fiets sleuteltips: zaterdag 5 oktober om 13.30 uur, Het Lokaal, vergaderzaal Geisha, Oliemolenhof 90, Amersfoort.
6. Fietsrouteplanner: zaterdag 5 oktober om 14.30 uur, Het Lokaal, vergaderzaal Geisha, Oliemolenhof 90, Amersfoort.

Lees hier meer over de workshops

Groot Fietscafé 

Op donderdag 3 oktober 2019 organiseert de Fietsersbond Amersfoort een groot Fietscafé. Je bent welkom vanaf 19.30 uur. Om 20.00 starten we met het programma. Er zullen evenals vorig jaar 2 grote sprekers een inspirerende lezing verzorgen.

Spreker 1: Eric Maris – Ik blijf heel lang overeind op de fiets! Hoe doen we dat toch?
Waarom val je niet om met je fiets? En hoe leer je fietsen? Waarom is het in het begin lastig om op een andere fiets te rijden, bijvoorbeeld een racefiets of een vouwfiets? En hoe komt het dat je als racefietser of mountainbiker door veel kilometers te maken steeds sneller de bochten doorkomt? En waarom vinden ouderen het opeens eng om te fietsen, zeker op een e-bike? En dan zijn we tijdens het fietsen ook nog in staat om gevaar te zien! Neurowetenschapper Eric Maris beantwoord je vragen in een levendige interactieve presentatie! Eric Maris is professor aan de Radboud Universiteit en heeft veel empirisch onderzoek gedaan op fietsgebied: Hoe blijven we overeind? en Hoe zien we gevaar?

Spreker 2: Ton van Rietbergen – Zo verhogen we de gemiddelde vervoerssnelheid in de stad!
Ton laat zien dat ketenverplaatsingen waarbij de fiets de cruciale rol speelt de toekomst hebben. Nu al is bekend dat door het verwijderen van de auto uit steden de gemiddelde vervoerssnelheid hoger wordt. Zelfs in de VS blijkt de waarde van  woningen met fietsmogelijkheden meer te zijn gestegen dan wijken zonder. Ofschoon Nederland een echt fietsland is, blijven de investeringen op het gebied van fiets-infrastructuur ver achter bij die van de auto en het openbaar vervoer. In zijn voordracht geeft hij aan waarom dit zo is en hoe we dit kunnen ombuigen. Ton van Rietbergen is als economisch geograaf verbonden aan de Universiteit Utrecht. Zijn specialiteiten liggen bij globalisering en milieu, e-commerce en steden en (fiets) mobiliteit.

Rond 22.00 uur is het tijd voor de borrel. De ervaring leert dat als je een stel fiets-enthousiastelingen bij elkaar zet, je ze met moeite de deur uit krijgt. Er wordt thee/koffie geschonken bij aanvang en tijdens de pauze tussen de twee lezingen en na afloop ontvangt u van ons een eerste consumptie. Het fietscafé wordt u aangeboden door De Fietsersbond, afdeling Amersfoort.

Datum: donderdag 3 oktober 2019
Tijd: 19.30 tot 23.00 uur
Locatie: Kade café (Eemplein)
Graag aanmelden, zie hierboven

De Fietsschool voor senioren

De Fietsschool organiseert al 10 jaar ‘fietsfeestjes’ voor senioren, waar we op een prettige wijze een gezellige dag neerzetten en waar 60-plussers belangrijke informatie krijgen die hun kennis en vaardigheden kunnen vergroten. Onze ervaring is dat deelnemers hierdoor prettiger, comfortabeler en veiliger kunnen blijven fietsen. Dat vinden in ieder geval de senioren die deze dagen bezochten: een aangename leerzame dag.

Met aandacht voor waar u de fiets specifiek voor gebruikt – toertochtjes, boodschappen, familiebezoek, fietsen met kleinkinderen – kijken we samen met u naar u en uw fiets(gebruik).

Hoe doen we dat? Uw gemeente heeft een programma voor u samengesteld uit onderwerpen als:  een fietscheck, fietsvaardigheden, fietsgym, e-bike uitleg, comfortabel blijven fietsen, groepsfietstocht, een verkeersquiz. etc.. Meer informatie vindt u hier.

Datum: vrijdag 4 oktober 2019
Tijd: 10.00 uur ontvangst met koffie en thee
Locatie: Het Lokaal, vergaderzaal Geisha, Oliemolenhof 90, Amersfoort
Graag aanmelden, zie hierboven

Alles over de elektrische fiets, TestKees

Bij aanschaf van een elektrische fiets kijken mensen vooral naar het type motor met de ondersteuning en de actieradius. Belangrijk natuurlijk, maar ook belangrijk is de rest van de fiets. In welke houding kan ik het beste fietsen? Heb ik een fiets nodig met lage instap? Is een verende voorvork en een verende zadelpen wel nodig? Wat is het verschil tussen een Nexus 7, Nexus 8 of derailleurversnelling? Remmen hydraulische schijfremmen niet veel te goed? Ik zie slecht in het donker, zijn er goede koplampen?

Datum: zaterdag 5 oktober 2019
Tijd: 11.00 uur (toegang is gratis)
Locatie: Het Lokaal, vergaderzaal Geisha, Oliemolenhof 90, Amersfoort
Graag aanmelden, zie hierboven

10 tips om sneller of efficiënter te fietsen, TestKees

Als fietser heb je maar beperkt energie. Hoe benut je die beperkte energie om zo snel of efficiënt mogelijk te fietsen. Niet alleen nuttig voor de snelle racefietser, maar ook voor de gewone fietser die met weinig inspanning net wat makkelijker, verder en langer wil blijven fietsen. Hoe zorg je ervoor dat je fiets licht rolt? Hoe kun je zo optimaal mogelijk op de fiets zitten? Waarom trappen sommige stadsfietsen zo zwaar? Heb ik wel een elektrische fiets nodig of kan rij ik met een paar slimme aanpassing ook 25 km/h op mijn gewone fiets? Is gewichtsbesparing wel zo belangrijk? Welke versnellingen moet ik kiezen?

Datum: zaterdag 5 oktober 2019
Tijd: 12.00 uur (toegang is gratis)
Locatie: Het Lokaal, vergaderzaal Geisha, Oliemolenhof 90, Amersfoort
Graag aanmelden, zie hierboven

Fiets sleuteltips, TestKees

TestKees neemt voor deze workshop zijn gereedschapskist mee en geeft slimme tips voor het eenvoudige sleutelwerk aan je fiets. Dat begint bij de banden, wat is een goede fietspomp, wat is de goed bandenspanning en waar let je op het oppompen van de band? Hoe kun je zelf de remmen en de versnelling bijstellen? Hoe kun je meten dat de ketting versleten is? Kortom, een interactieve workshop, waarin ook tijd is om vragen te beantwoorden.

Datum: zaterdag 5 oktober 2019
Tijd: 13.30 uur (toegang is gratis)
Locatie: Het Lokaal, vergaderzaal Geisha, Oliemolenhof 90, Amersfoort
Graag aanmelden, zie hierboven

Fietsrouteplanner Fietsersbond, Richard Valkering

In deze workshop leer je de fietsrouteplanner optimaal te gebruiken. Of je nu een simpele route van huis naar je werk zoekt, een leuk rondje voor de zondagmiddag of een flinke racefietstocht voor op je Garmin: het kan allemaal met deze planner. We vertellen je tevens hoe de planner tot stand komt en hoe de vrijwilligers ervoor zorgen dat jij de beste routes krijgt.

Richard Valkering is in 2009 begonnen als vrijwilliger bij de Fietsrouteplanner. Sinds een aantal jaar maakt hij ook deel uit van het Team Routeplanner ter ondersteuning van vrijwilligers en de gebruikers van de planner, en kent de planner dus op zijn duimpje!

Datum: zaterdag 5 oktober 2019
Tijd: 14.30 uur (toegang is gratis)
Locatie: Het Lokaal, vergaderzaal Geisha, Oliemolenhof 90, Amersfoort
Graag aanmelden, zie hierboven

Het draait tijdens het festival om fietsinspiratie op alle fronten! Er staat een groot aanbod aan fietsactiviteiten op het programma. Denk aan: sportieve en creatieve workshops, een kleine fietsmarkt, inspirerende lezingen en een fietsfilmfestival welke gericht zijn op duurzaamheid, sport, plezier en verbinding. Wij bieden zelf ook een aantal workshops die je bij kunt wonen. Meer informatie en het hele programma bekijk je hier.

Categorieën