Hoe organiseer je een fietscafé?
Het organiseren van een fietscafé is dé manier om mensen binnen onze fietsgemeenschap samen te brengen en met elkaar in contact te laten komen. Dit kunnen nieuwe mensen zijn, maar ook al actieve vrijwilligers. Daarnaast kan een fietscafé een mooie gelegenheid zijn om nieuwe vrijwilligers te werven. Maar het allerbelangrijkste is dat het een gezellige en inspirerende avond wordt!

Je kunt een fietscafé op verschillende manieren invullen:
- Informatie- en/of discussieavond over een specifiek onderwerp. Heeft jouw gemeente een gevaarlijke rotonde, of zou je graag ideeën willen uitwisselen over een mogelijke fietsbrug, dan kun je met behulp van stellingen ideeën verzamelen.
- Film kijken. Voorbeelden van films over fietsen zijn; Together We Cycle, Why We Cycle en War on Cars.
- Boek presentatie. Er zijn tal van prachtige boeken geschreven over fietsen, misschien is er wel een boek geschreven in jouw omgeving of door iemand van de Fietsersbond.
- Knelpunten bespreken. Stuur voor het fietscafé een vragenlijst rond, waar mensen verkeersknelpunten kunnen weergeven, en bespreek deze tijdens de avond. Dit kan waardevolle inzichten opleveren voor toekomstige lobbyactiviteiten.
- Politiek debat. Nodig politici of gemeenteambtenaren uit voor een open gesprek. Zorg ervoor dat het gesprek constructief blijft en benadruk dat het geen aanval op de gastspreker mag worden.
- Spelen van spellen. Afdeling Noordkop heeft onlangs een mooi verkeersspel gemaakt! Dit is een leuke manier om op een speelse manier verkeerssituaties te analyseren. Daarnaast kun je een quiz maken of petje op petje af doen. Voorbeeld van een pubquiz: pubquiz aangepast 1.pptx
- Interview personen tijdens de avond. Interview bijvoorbeeld actieve vrijwilligers of nodig een ambtenaar, verkeerskundige of politieagent uit voor een gesprek.
- Een fietstocht organiseren. Maak een mooie tocht in de gemeente en eindig de dag met een drankje in een café.
- Presentatie door een ervaringsdeskundige. Nodig iemand uit die kan vertellen hoe het is om te fietsen in de gemeente op een driewielfiets of handbike, of vraag een gedeputeerde om te vertellen over een gevaarlijke verkeersituatie.
- Open programma. Geef een presentatie over de fietsersbond, en stel vragen zoals; Wat brengt je hier? Wat wil je bereiken? Wat betekent de fiets voor jou?
- Al deze onderdelen kunnen natuurlijk ook met elkaar gecombineerd worden!

Stappenplan voor het organiseren van een fietscafé
- Stel een organisatieteam samen. Deze groep bespreekt vooraf het doel en de verwachtingen van het fietscafé. Wil je vooral een gezellige avond organiseren, vrijwilligers bedanken of juist nieuwe mensen werven? Zorg ervoor dat dit duidelijk wordt vastgelegd en gecommuniceerd binnen het team. Begin ruim op tijd met de voorbereiding.
- Wie nodig je uit? Denk goed na over wie je wilt uitnodigen, gebaseerd op het doel van de avond:
- Nieuwe vrijwilligers werven: Nodig leden, vrijwilligers en andere geïnteresseerden uit.
- Mensen samenbrengen rond een specifiek thema: Nodig leden, vrijwilligers en eventueel andere belanghebbenden uit.
- Budget. Gebruik het afdelingsbudget voor de huur van de locatie en het benuttigen van een drankje. Mocht het afdelingsbudget tekort schieten dan kun je beroep doen op het landelijk bureau voor aanvulling.
- Datum en Locatie. De locatie moet aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Voor de locatie is het belangrijk dat het toegankelijk is per fiets en voor iedereen.
- Het is fijn als er een drankje gedronken kan worden.
- Locatie heeft mogelijkheid tot presenteren (met een beamer en HDMI aansluiting), en een afgesloten ruimte.
- Gezellige plek, waar mensen bij elkaar willen komen.
- Zorg er voor dat de locatie en datum minimaal een maand van te voren geregeld en gecommuniceerd zijn.
- Informeren bezoekers. Er zijn een aantal manieren waarop je je bezoekers kunt informeren over het fietscafé:
- Ledenlijst: Stuur een e-mail of bel leden op.
- Afdelingswebsite & nieuwsbrief: Plaats een evenement op de website en laat mensen zich inschrijven voor een overzicht van de deelnemers.
- Lokale media: Plaats een oproep in de lokale krant of op andere regionale media.
- Vragen vooraf: Stel vooraf vragen over actuele fietsgerelateerde onderwerpen, bijvoorbeeld naar aanleiding van de resultaten van de Fietsgemeente-verkiezing.
- Materialen. Welke materialen heb je nodig? Banner, stiften, papier, laptop, HDMI kabel, spellen, een goed humeur en vooral rust. We gaan er iets gezelligs van maken!
- Draaiboek. Maak een draaiboek met tijdsschema voor tijdens het fietscafé, zet hier de tijd, wat er moet gebeuren, door wie en waar dit moet gebeuren in. Daarnaast kun je een materiaallijst maken van te voren met alles wat meegenomen moet worden naar de locatie.
- Tijdens de avond. Zorg ervoor dat de aanwezigen zichzelf kunnen voorstellen, kunnen en uitleggen waarom ze hier zijn en wat de fiets voor hen betekend. Probeer er ook voor te zorgen dat iedereen aan het woord komt tijdens de avond.
- Nazorg. Stuur een bedankt mail uit naar al de gasten en betrokkenen. Bespreek daarna de avond na met het organisatie team; wat ging er goed, wat kan er de volgende keer beter.
Ben jij ook enthousiast geworden om een fietscafé te organiseren, en wil jij toch wat meer tips krijgen, stuur dan een mail naar Team Vrijwilligers op [email protected], wij helpen je graag!
Heeft jouw afdeling een fietscafé georganiseerd, laat het ons weten! We ontvangen graag foto’s en leuke anekdotes op [email protected]