Samen op het Fietspad

Fietsen is heerlijk om te doen. Zeker toen sporten minder mogelijk was vanwege de coronamaatregelen, was het een goede manier om te bewegen, buiten te zijn en van A naar B te komen. De fietsen zijn niet aan te slepen en het aantal fietsers is enorm gegroeid. Snelle sportieve fietsers, recreanten die de tijd hebben, jong en oud. Dat betekent dat het fietspad soms best vol is, en het was er al aardig druk.

Pop-up fietscafés

Vaak gaat het goed en delen we het fietspad zonder problemen. Maar het gaat ook wel eens mis, wat leidt tot frustratie. Om hier aandacht aan te besteden werkt de Fietsersbond in het onderzoeksproject Samen op het Fietspad samen met partners zoals de NTFU, ANWB en gemeenten aan inzichten en oplossingen.

De ervaring leert dat als fietsers met elkaar over hun fietsgedrag praten, het wederzijds respect en begrip groeit. En wanneer je de ander beter begrijpt, erger je je ook minder snel. Wat is een betere plek om een praatje te maken dan het café? Daarom ontwikkelde de NTFU het pop-up fietscafé. De Fietsersbond gaat ermee aan de slag!

 

Doel van de actie

Meer wederzijds begrip creëren tussen voor wielrenners en recreatieve fietsers. Dit zorgt hopelijk ook voor minder frustratie op het fietspad.

Wat kan jij doen?

Je kan zelf een pop-up fietscafé organiseren! Dat klinkt moeilijker dan dat het is. Organiseer iets, lekker in de buitenlucht, bijvoorbeeld bij een café waar toch al veel fietsers pauzeren voor koffie en appeltaart. Een dag in het weekend (vooral zondag) is hier heel geschikt voor, omdat je dan de meeste wielrenners en recreatieve fietsers treft.

Hoe organiseer je een pop-up fietscafé?

Er zijn leuke gespreksmethodes bedacht die je helpen om het gesprek met fietsers onderling op gang te helpen in zo’n café. Zo kan je fietsers bijvoorbeeld kaarten aan elkaar laten schrijven met tips, of wielrenners en recreatieve fietsers situaties laten naspelen – bijvoorbeeld het gebruik van de fietsbel – om letterlijk even van perspectief te wisselen. Deze en andere gespreksmethodes* staan uitgebreid beschreven in een toolkit van de NTFU die je vrij mag gebruiken. Hierin vind je ook instructievideo’s, een draaiboek over hoe je een café opzet, flyers en posters.

Laat het ons vooral weten als je het leuk vindt om een fietscafé te organiseren. We helpen je graag op weg!

*Bij sommige gespreksmethodes staan materialen aangegeven, zoals een houten bord om dingen op te schrijven. Maar ook zonder deze materialen – of in een andere vorm – kan je een leuk fietscafé organiseren!

Waarom een pop-up fietscafé?

Het organiseren van een fietscafé is een goede mogelijkheid om je gezicht aan de buitenwereld te laten zien en om als Fietsersbond te werken aan minder ergernis op het fietspad en behoud van fietsgeluk! Bovendien kom je in contact met allerlei fietsers met dezelfde passie voor de fiets als jij. Met uitstek dé doelgroep om je afdeling en activiteiten te promoten en wellicht nieuwe vrijwilligers of leden aan te trekken. 

Tips

  • Tip 1: organiseer het fietscafé samen met een andere afdeling! Pols eens bij een andere afdeling in jouw regio of zij het leuk vinden om samen iets te doen met dit probleem door middel van een fietscafé. 
  • Tip 2: doe een oproep in je omgeving. Het organiseren van een fietscafé kan een mooie afgebakende klus zijn voor een nieuwe vrijwilliger. Plaats bijvoorbeeld een oproep in jouw nieuwsbrief of in de lokale krant. Een voorbeeldoproep kan je onderaan downloaden (al staat het je natuurlijk vrij zelf iets te schrijven!). Of laat het ons weten, dan zetten wij de oproep voor je uit via onze communicatiekanalen.  
  • Tip 3: vergeet niet om de locatie leuk aan te kleden. Denk bijvoorbeeld aan promotiemateriaal van de Fietsersbond. Dit kun je hier aanvragen  

Contactpersoon

Voor vragen over Samen op het Fietspad kan je terecht bij Carlos Schreuder via [email protected].

vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document ⋅ 16 KB

Voorbeeldtekst oproep vrijwilliger pop-up fietscafé

Download

48179505821_5d9297dde2_b
Foto: Bas de Meijer