Fietsstad 2022

Wat, wie, waarom, hoe, waar en wanneer?

  • Wat: Fietsstadverkiezing 2022, het grootste fietsonderzoek van Nederland.
  • Wie: De enquête is geschikt voor alle fietsers vanaf 12 jaar. Vanuit het landelijk bureau verspreiden we de enquête, maar ook partners van de Fietsstad, andere belangenorganisaties, Fietsersbond afdelingen, marketingbureaus en gemeenten proberen zoveel mogelijk enquêtes binnen te halen.
  • Waarom: We verzamelen enquêtes omdat het inzicht geeft in het fietsklimaat en we op gemeente-niveau aandachtspunten kunnen aanstippen.
  • Hoe: We zetten een Facebook en Instagram campagne in, via een persbericht komt het bij (lokale) media en het wordt in verschillende nieuwsbrieven en online kanalen van belanghebbenden en supporters gedeeld!
  • Waar: De enquête wordt door heel Nederland verspreid en dit gebeurt voornamelijk online, maar er zijn ook offline materialen beschikbaar zoals ansichtkaarten, posters en Fietsstad-jasjes.
  • Wanneer: De enquête voor Fietsstad 2022 gaat op maandag 16 augustus 2021 live en staat open t/m zondag 31 oktober

Waar gaat deze campagne over?

De Fietsstadverkiezing 2022 is het grootste fietsonderzoek van Nederland. Het is een landelijke verkiezing om alle 352 gemeenten in Nederland te stimuleren om hun fietsklimaat te bevorderen en om gemeenten met een goed fietsklimaat te belonen! De winnaar wint namelijk de titel Fietsstad 2022. We willen weten hoe mensen het fietsen in hun gemeente vinden. Is het fijn fietsen of niet? Kun je je fiets goed parkeren? Hoe zit het met fietsdiefstal? Heb je lekker glad asfalt of moet je hobbelen over tegels? Aan de hand van enquêtes maken we een vergelijking tussen gemeenten.

Looptijd

Enquête: 16 augustus t/m 31 oktober 2021
Data analyse: november 2021 tot eind januari 2022
Uitreiking Fietsstad 2022: 2 juni 2022

Wat is het doel?

Het doel van de campagne is om gemeenten te motiveren meer voor de fiets te doen.

Wat zijn de activiteiten?

Enquêtes afnemen. Naar aanleiding van deze enquêtes wordt een ranglijst opgesteld.

Wat kun je doen? Wat heb je nodig?

Je kan de enquêtes afnemen. Hiermee verzamel je relevante data om mee naar de gemeente te stappen en hen te motiveren om meer voor het fietsen te doen. Bovendien vergroot je het bereik van de (lokale) Fietsersbond. Een win-win situatie!

Wat kun je verwachten van Team Vrijwilligers?

We hebben een actiepakket ontwikkeld, dat je hier kunt downloaden. Hierin vind je tips en tricks, prachtige foto’s, al geschreven teksten, een persbericht, en nog veel meer! In het algemene actiepakket vind je ook nog video’s.

Contactpersoon Fietsersbond

Carmen Meijer ([email protected])

Fietsersbond-illus-Fietsstad_vierkant_DONKER

Bekijk social media berichten

Vind hier berichten over de Fietsstad om te plaatsen op verschillende social media kanalen. Lees meer

pdf ⋅ 1 MB

Infographic tips voor vrijwilligers

Download